Kleinschalige tribute gaat viraal: Opus


Een hardnekkig misverstand is dat het nummer ‘Live is life’  van Opus bekend is geworden door de opwarmronde van Diego Maradona in 1989.  Het nummer is dan al vijf jaar oud. Ander misverstand is de titel van het nummer. Live is, life is…

Ja, wat is het eigenlijk?

Componist Ewald Pfleger van de Oostenrijkse band Opus moet er nog steeds om lachen, de  titel van van zijn nummer is een van de meest verkeerd gespelde teksten in de muziekwereld. In een interview naar aanleiding van de release van Laibach’s cover ‘Opus dei – ‘Life is Life’ (ook fout gespeld) legt Ewald het nog een keer uit. Het is ‘Live is life’ en daarmee is meteen de oorsprong van het nummer uitgelegd.

Ode aan de fans

Hij schrijft het nummer in de zomer van 1984 naar aanleiding van het 11-jarig bestaan van de band. Ja, elf, het geluksnummer van de band. Ze willen op de dag zelf, 2 september, de verjaardag vieren met hun fans door middel van de opnamen voor een livealbum. Dat zal gaan gebeuren tijdens een optreden in Oberwart voor 5000 fans. En die fans krijgen hiermee zelf ook een cadeautje. Het is een nieuw nummer en de fans spelen hierin de hoofdrol. ‘Live is life’ is namelijk een ode aan hen.

Live is…

Ewald’s uitgangspunt is dan ook  liveoptredens, daar krijgt de band energie van. Dus live is simpelweg…life en dat kan filosofisch gezien natuurlijk ook andersom zijn. Goed, het nummer is er in ieder geval. De opname gaat trouwens niet geheel vlekkeloos, tijdens de eerste poging is er te weinig tape en moet het nummer nog een keer worden gespeeld. Geen probleem, het nummer is na de eerste keer al een klassieker bij de fans.

Bierreclame

In het echt gaat het dus best makkelijk maar we kennen allemaal de bierreclame van een paar jaar geleden. Daarin lijkt Opus toch iets meer moeite te hebben.  Ewald vind het filmpje fantastisch. Hij vertelt dat het reclamebureau voor de jongere versie van de band in Oostenrijk een groep acteurs heeft gezocht met hetzelfde accent. Alleen, in de reclame wordt het wederom fout gespeld. Volgens Ewald is ‘Life is a rocky road, life is a cosmic symphony’ hoe dan ook best goed gevonden. Het is maar hoe je het bekijkt.

Opus is…

Want de worsteling met de tekst geeft aan dat de songtitel op zoveel manieren kan worden geïnterpreteerd. Maar het  blijft volgens hem ‘live is life’ en dat is op het podium staan en met muziek het publiek te vermaken. Ook bij Opus zelf is dat ook op verschillende manieren uitlegbaar. In bijvoorbeeld de officiële video duikt de band als punkband en Hillbilly’s op, als symbool dat er bij hen nog meer is dan dit nummer.

Maar dan al wetende dat ze deze wereldhit nooit meer toppen, gaat de band gewoon weer haar eigen weg. Met succes in het eigen Oostenrijk en de fikse royalty’s van dat ene nummer op de dag van vandaag.  Life, nee, live is good.

Vastleggen in volledig scherm 14-3-2016 002447

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s