Pras Michel, ghetto spindoctor

Het is eind 90’s. Lauren Hill, Wyclef Jean  en Pras Michel van The Fugees gaan ieder hun eigen weg. Samen met beste maatje Wyclef gaat Pras met zijn soloplaat aan de slag en beiden weten dan nog niet dat de twee ooit lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. In Haïti om precies te zijn.

Bulworth

Als Lauren’s solodebuut nog nagalmt,  verschijnt Pras met ‘Ghetto superstar’ op de soundtrack van film ‘Bulworth.  De film vertelt het verhaal van een senator die uitgroeit tot een publiekslieveling als hij geen blad meer voor de mond neemt. Voor de soundtrack zoekt Warren Beatty (bekend van Axl’s speech)   ‘een gangster rapsong’,  gericht op zijn personage. Hij richt zich tot  Karyn Rachtman,  logisch, zij is verantwoordelijk voor de soundtrack.

Ghetto superstar

Als zij Pras treft tijdens de opname van zijn soloalbum, legt ze het aan hem voor. Hij heeft wel een ideetje dat draait om ‘Islands in the stream’ van Dolly Parton en Kenny Rogers.  Vooral door de raptekst weet Karyn dat ze hét nummer heeft. Pras belt Warren en die  vindt ‘Ghetto superstar’ te gek. Pras werkt het nummer verder uit met Mýa (waar…daar is Mýa) als zangeres.

Daar voegt hij niet gepland de raps van ( de in 2004 overleden) Old Dirty Bastard (Wu Tang Clan) aan toe als deze toevallig opduikt in de studio. Ondanks een voortreffelijke start met deze wereldhit, wordt het  na het laatste wapenfeit ‘Miss California’ (met  eendagsvlieg Dante Thomas) stil rond Pras. Dat komt vooral omdat Pras zich, naast muziek en acteren, ook onder anderen gaat toeleggen op filmen.

Michel ‘Sweet Mickey’ Martelly

Zo is er ongemerkt een bruggetje met Bulworth.  Want nog steeds vrienden met Karyn, vraagt hij  haar in 2012 eens te kijken naar wat filmmateriaal dat hij de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. De beelden gaan over de presidentverkiezingen in Haïti waar Pras zich achter kandidaat  Michel ‘Sweet Mickey’ Martelly schaart. Martelly, de excentrieke en populairste artiest van Haïti, is in het begin nagenoeg kansloos.

Tegenover elkaar in Haïti

Maar dat verandert als vriend en oud bandmaatje Wyclef Jean zich ook kandidaat probeert te stellen. De media-aandacht die het beroemdste exportproduct van Haïti meeneemt, richt zich ook op Pras. Die blijft echter Martelly steunen en er ontstaat grote ruzie tussen de twee vrienden.  Niet veel later wordt Wyclef gediskwalificeerd  en tekent daartegen geen beroep aan vanwege de vele kritiek ( ook van Pras ) op zijn kandidatuur.  Uiteindelijk wordt Martelly mede hierdoor met overmacht president.

Alles komt goed

Zo  komt alles goed. Want als de twee kemphanen elkaar een jaar later in een vliegtuig naar Haïti(!) tegen komen, sluiten ze weer vrede en houden we zicht op een reünie van het legendarische trio. Met de beelden van onder anderen de broederstrijd, maken Pras, Karyn, editor Steve Oedekerk en regisseur Ben Patterson de film ‘Sweet Mickey for president. Heel ver weg toch een soort ‘Bulworth’,  alleen wel gebaseerd op realiteit en deze keer met Martelly in de hoofdrol als ghetto superstar.

Vastleggen in volledig scherm 11-3-2016 192210

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s