Ach, toch nog even Starmaker


Starmaker, dat is best ver terug. Ik had het er een paar jaar geleden nog met Sita over tijdens een interview voor een lokaal radiostation. Was een mooie tijd en zo. En daar is een paar weken geleden de reünie van K-otic na een succesvolle crowdfunding.  Met een akoestisch optreden op tv,  geven ze afgelopen zondag het laatste setje voor een eenmalig optreden later dit jaar. Een band die neutraal en achteraf gezien best wat talent in huis heeft. Maar dat is in 2001 toch ook de bedoeling?

Tussen Big Brother en Idols in

Ok, even terugrollen dan maar. De zender Yorin bestaat nog en zendt het programma ‘Starmaker’ uit. Het zit letterlijk, met het toenmalige Big Brother huis als locatie, net tussen reality programma’s als Big Brother en talentenjachten als Idols in. Aan de hand van verschillende projecten bekijkt zowel de producent als de kijker wie de toppers zijn tussen de floppers.

Zoals John de Mol in een interview uit 2001 al zegt: ‘De supertalenten van ‘Starmaker’ krijgen de kans van hun leven. In ons fantastische programma blijkt of ze de mentaliteit en het karakter bezitten om een superster te worden’.  En ben je het niet, dan wordt je geheel volgens de traditie van reality weggestemd. Het groepje deelnemers dat overblijft, neemt net voor het einde van het programma de single  ‘Damn, I think I love you’ op. Vergezeld met die vage video als ultieme auditie waar al duidelijk de contouren van de band  te zien is (focus op bepaalde personen, met name voorste rij).

Hype

Toch is die popact, het doel van het programma,  nog steeds niet gevormd.Het is meer een chaotische groep mensen ( ok, flauw bruggetje ) op een podium. Ondanks of juist door de snelle hype, kan het niet anders dan een eendagsvlieg zijn. Dat klopt. Sterker nog, het is op dat moment al een zekerheid. De groepsnaam en de uiteindelijke samenstelling is tijdens de hit nog niet bekend. Voor het gros van de bijeengeraapte groep is het daarna al snel duidelijk.  Niet alleen hoe het met een (net) niet van een talentenjacht zal vergaan, ook de  winnaar. Inderdaad, snel in de picture en daarna net zo snel weer weg.

Experiment geslaagd

Ook de heren van het dan net zo populaire Kopspijkers zien dit al aankomen. Ze stellen dat deze gebakken lucht alleen wordt aangevoerd door hype en commercie. Daarom besluiten ze zelf een plaat te gaan hypen. Hun single is een zeer matig werkje, toch wordt het net zo’n groot succes. Sterker nog, het drukt de aanleiding van dit experiment meteen van de hoogste plek. Het is dan tot op heden onduidelijk wie nou de grootste hype heeft gehad op dat moment. In ieder geval missie geslaagd,  de heren willen daarna weer het liefst meteen verdwijnen uit de top 40.

Helaas, dat is onmogelijk, gezien de samenstellingsmethode van de lijst. Maar iets met wish and command,  One day Fly verdwijnt. Net als Starmaker trouwens. Daar komt K-otic voor terug. Met best aardige platen moet ik eerlijk zeggen. De ‘nieuwe’ band groeit uit tot een zeer succesvolle popact dat het toch nog anderhalf jaar volhoudt. Dat is lang, zeker ten opzichte van andere winnaars en talenten die zullen volgen. Het is dan ook een te gek jaar tot 2002, daarna is het mooi geweest en zijn we toe aan andere Idols.

Vastleggen in volledig scherm 11-3-2016 000246

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s