Een perfect jaar voor Fairground Attraction

Het Schotse Fairground Attraction is een van de weinige acts in de 80’s dat gebruik maakt van de skiffle, het veeggeluid over de drums, waardoor je een slepend geluid krijgt.  Daardoor zijn ze net iets anders dan anders en zijn ze een jaar lang een hype.

Chipping Norton studio

Met als kern voormalig straatartiest Eddi Reader en songwriter Mark Nevin ( o.a.Kirsty MacColl),  is het met de toevoeging van Simon Edwards en Roy Dodds een uitgebalanceerde groep. Na het verkrijgen van een platencontract, betrekken ze drie weken een studio in het afgelegen Chipping Norton. Daar huurt  de Schotse band enkele blokhutten en worden er twee nummers per dag opgenomen. Dat leidt in 1988 tot het mooie album ‘The first of a million kisses’.

Vanuit de tuin op het podium

Mark vertelt later dat het succes de band volledig overvalt en ze er niet op voorbereid zijn.  Eddi is bijvoorbeeld bezig in de tuin als ze hoort dat de leadsingle ‘Perfect’ binnen is in de UK charts. Mooi. De wereld draait verder en Eddi harkt door. Binnen enkele weken is de wereld anders. De single is een hit. Zo staan ze, met vooral Eddi wars van alle publiciteit, bij Top of the Pops. Ook pakken ze het historisch muzikale dieptepunt, The Brit Awards ’89, nog even mee.

Niet meer zoals het was

Met de band volledig in de publiciteit, komt het privéleven in de verdrukking. Als Eddi zwanger raakt, is zij lange tijd afwezig. Ondertussen neemt de druk van de platenmaatschappij steeds verder toe, er snel moet een tweede album komen.  Maar als de band weer volledig is en heeft getourd door Japan, worden al na drie dagen de opnamen gestopt. Met name de verhoudingen tussen Eddi en Mark zijn erg bekoeld. Mark zegt hierover diplomatiek dat op dat moment de chemie verdwenen is. Het is niet meer zoals het was.

Eddi stelt later juist dat ze, met de platenmaatschappij en Mark alles bepalend,  geen ruimte heeft voor eigen werk, laat staan eigen inbreng. Ze gaat kort daarna succesvol op het solopad en Mark gebruikt veel nog niet uitgebrachte nummers voor zijn eigen project Sweetmouth met Brian Kennedy. Ondanks het wat grimmige einde van de band en  ondanks dat het geschreven is door Mark, vindt Eddi ‘Perfect’ nog steeds een geweldig nummer. De woorden, de muziek, alles past bij haar, stelt ze.

Perfecte afronding

Wellicht is de chemie op muzikaal gebied achteraf gezien dan toch beter geweest dan beiden denken. Het grappige is ook dat de officieuze opvolger van het ene hitalbum,  gevuld met B-kanten, juist leunt op samenwerkingen van bandleden onderling. Op elk nummer is Eddi met een van de andere bandleden te horen.  ‘Ay Fond Kiss’ is hiermee, hoe tegenovergesteld dan ook, een mooie afronding van een perfect jaar.

Fairground Attraction

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s