The legacy van Are you being served


Are your free?’ Ja hoor, ik heb wel even de tijd om over een van de meest legendarische Britse comedy’s te hebben. Want ‘Are you being served’ is een comedy die iedereen toch wel kent?  Zo niet, dat kan ook, het is in Nederland beter bekend als ‘Wordt u al geholpen’. De publieke omroep vertaalt in de decennia achter ons (en nog steeds) ook veelal de serienaam. Anders is het natuurlijk niet bekend waar de serie over gaat. Valt best kort uit te leggen.

Uit eigen ervaring

‘Are you being served’ gaat over personeel in een warenhuis en is vooral klucht,  beroemde running gags en woordspelingen. Daarom speelt vanzelfsprekend het werk achter de schermen van het voortreffelijke schrijversduo Jeremy Lloyd and David Croft (ook Allo ‘Allo) een grote rol in het succes. Jeremy Lloyd bedenkt de serie na eigen ervaring als verkoper in een warenhuis. Samen met David werkt hij het verder uit tot een serie, afspelend op de afdeling dames -en herenkleding van het fictieve warenhuis Grace Brothers.

Ongevraagd snelle start

De pilot wordt door de gebeurtenissen op de Olympische spelen ’72 als een opvuller uitgezonden en krijgt hierdoor, hoe tragisch de reden, een miljoenenpubliek. Dat overvalt ook de relatief onbekende cast.  Zo worden Frank Thornton (Captain Peacock), Mollie Sugden (Mrs Slocombe), John Inman  (Mr Humphries), Wendy Richard (Miss Brahms, later Eastenders) en Nicolas Smith (Mr Rumbold) in een klap BB’ ers (bekende Britten).

Zij zijn allemaal vanaf de pilot in 1972 te zien in elk van de uiteindelijk 10 seizoenen en 69 afleveringen. Naast een uitstekend samenspel van de cast, dat ook real life zeer close is, groeit met name John Inman  uit tot de ster van de serie. Het schrijversduo ziet hem in een theater en weten meteen dat hij de serie kan dragen. Dat gebeurt na de pilot (in zwart-wit) waarin Trevor Bannister (Mr Lucas) nog meer op de voorgrond staat. Op verzoek van David en Jeremy, dikt John zijn karakter na de aflevering nog wat extra aan. Dat doet hij met onder anderen het bekende loopje en de oneliner ‘Yes, I’m free’.

Grace and favour

Een oneliner dat al in de pilot wordt gebruikt. En een succes wordt, net als de serie. Met hier en daar wat castwisselingen, blijft de serie dertien jaar op tv en krijgt het een minder succesvol vervolg in de vorm van Grace and Favour’ Ondanks de harde kern qua cast, bewijst de verandering van omgeving (landgoed) dat de setting van het warenhuis bij de serie hoort.De karakters blijven in ieder geval hetzelfde, zo blijft de achtergrond van Mr Humphries ook in deze variant, net als bij John zelf  een klein mysterie.

Reboot

The legacy van deze Britse comedy is dat het tijdloos is. Zoals het is uitgezonden. Helaas, dit weekend wordt de eerste opname gemaakt voor een eenmalige nieuwe aflevering met een optie tot nieuwe serie. Met een geheel nieuw productieteam vanzelfsprekend. Naast het schrijversduo, is ook de oude, vertrouwde cast overleden. Alleen Mick Berry leeft nog.

De ‘beeb’, die vanwege het  ‘BBC landmark comedy season’ ook andere series gaat opgraven,  viert met de reboot een mijlpaal. Het is 60 jaar geleden dat ‘Hancock’s Half Hour’ als eerste serie de overstap van radio naar tv maakte en daarom als eerste Britse sitcom wordt gezien. Dus geen reboot omdat de fans dit hebben gewild, integendeel zelfs. Want hier wordt niemand mee geholpen. Hier blijf je van af.

Are you being served

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s