Flashback 1989: ‘Ik ben nooit een showman achter de draaitafel geweest’


Een megamix moet lopen als Domino D-day. Met een beat die de aorta vormt en de andere platen aanduwt die allemaal in elkaar overlopen en op elkaar aansluiten. Megamixer Ben Liebrand begrijpt het al in 1983 en bouwt dat uit. Zijn Grandmixen horen in de 80’s bij de top 40 als Milli bij Vanilli en worden een traditie als de afsluiter van het top 40-jaar.

Bewondering en nieuwsgierigheid

Net na de uitzending van de jaarlijst, wordt de een uur durende Grandmix met alle hits van dat jaar uitgezonden. Hij begint daarmee in december 1983 nadat hij al in zijn wekelijkse uur ‘In the mix’ allerlei actuele danceplaten aan elkaar plakt. Dat mixen en met name zo’n uitzonderlijk lange mix , wekt veel  bewondering voor – én nieuwsgierigheid naar- dat nieuwe fenomeen.

Toch stelt Ben in een interview uit ’89: Ik ben nooit een showman geweest achter de draaitafel’. Mensen komen om te dansen en hij gaat op in zijn werk. Ben laat dus zijn draaitafel spreken. Zijn instelling is een verademing. Vooral nu, waar het naar mijn mening juist alleen maar om het plaatje van de dj zelf draait. In plaats van het plaatje op de draaitafel.

Monnikenwerk

Het is passie bij Ben. In een fragment uit 1986, laat hij het ‘Tineke publiek’ kennismaken met het begrip ‘Grandmix’. Met groot enthousiasme vertelt Ben daar dat hij de 110 platen aan elkaar heeft geplakt.Letterlijk. In een tijd van cassettebandjes en lp’s gebruikt hij naar eigen zeggen bijna twee rolletjes plakband. Ben steekt dus  enorm veel werk in zijn mixen. Ook in de jaren daarna keert Ben elk jaar terug om, met het herkenbare intro, het muziekjaar af te sluiten. Hij doet dat tot 1992 en houdt er daarna mee op.

Niet bewust

Voor Ben staat het werk wat hij er in stopt niet in verhouding met het resultaat. Begrijpelijk, de mixen worden twee keer per jaar uitgezonden en mogen niet worden verkocht vanwege een een jungle aan rechten. En dan de respons.  In een tijd van brieven en kaarten en daarmee een hoge reactiedrempel, kan hij niet inschatten hoe het publiek tegen zijn mixen aan kijkt. Wat hij echter op dat moment niet weet, is dat hele volksstammen jaarlijks uitkijken naar zijn mixen. Waaronder ik.

Ben komt terug

Dat wordt hem duidelijk als eind jaren’90 in de eerste nieuwsgroepen op internet wel degelijk respons blijkt te zijn. Op basis daarvan laat Ben in samenwerking met radio 538 in 1999 alle mixen herhalen en begint hij er weer zin in te krijgen. Ook sluit hij een deal met Sony waardoor hij eindelijk de nieuwe mixen op cd uit kan brengen. Na wat omzwervingen via Radio 538 en Slam FM, sluit hij in 2015 het jaar weer af bij Veronica. Met de directe en grote respons die hij als mixer volledig heeft verdiend.

Vastleggen in volledig scherm 1-3-2016 114050

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s