Whoot of Whoomp, het is er in ieder geval

Het blijft een terugkomende vraag in de muziekwereld. Wie is er nou het eerst met een idee en wie pakt het succes? Deze keer in de linkerhoek Tag Team met ‘Whoomp’ en in de rechterhoek vinden we 95 South met ‘Whoot’. Met als inzet: wie jat nou van wie? Maar waar twee vechten… Inderdaad, de act Kano gaat zich er ook mee bemoeien.Zo wordt de winnaar pas in de allerlaatste zin van deze tekst bekend.

Whoot

Het duo Nathaniel Orange and Johnny ‘Jayski’ McGowan van de groep 95 South,  denkt goud in handen te hebben als ze een rapsingle maken rond een populaire kreet . ‘Whoot, there it is’ wordt als kreet bij veel Amerikaanse sportwedstrijden gebruikt door het publiek. Maar dan komt het duo DC the Brain Supreme (Cecil Glenn) en Steve Rolln (Steve Gibson) van Tag Team op vrijwel hetzelfde moment met dezelfde kreet, alleen stellen zij dat het ‘Whoomp, there it is’ moet zijn, veel gebruikt in stripclubs.

Whoomp

Andere verschillen met de concurrent zijn de sample van  Kano’s I’m Ready, de aangepaste tekst en de woorden worden met opzet beter gearticuleerd. Zo krijgt het nummer naar mening van het duo een party-gevoel in plaats van dat de nadruk ligt op die ene kreet. Maar na de release gaat het juist alleen daar om.

Want wie heeft als eerste dit idee? Dat is Tag Team, ook al is nog steeds niet iedereen het daar mee eens, inclusief 95 South. Voor het succes van Tag Team is Cecil Glenn voormalig dj in een stripclub. Daar hoort hij de kreet al en  het nummer wordt in 1992  geregistreerd. Helaas, 95 South doet dat net een jaar later. Ze zijn wel een maand eerder met de release maar dat telt niet.

The winner takes it all

Tag Team pakt daarna de grootste hit en alle airplay op MTV,  toch is er een keerzijde. Het gesamplede Kano spant  een rechtszaak aan vanwege onrechtmatig gebruik van hun muziek. Platenmaatschappij Bellmark gaat door het afkopen failliet. Het duo, al het geld weer kwijt, gaat  uit elkaar en leeft onder minder goede persoonlijke omstandigheden. Dat komt goed. Voor iedereen. Bellmark krijgt in 2012 de rechten weer terug. En dankzij de royalty’s op basis van tekst en hernieuwd gebruik in films,  hoeft Tag Team zich al jaren geen zorgen meer te maken. Daarbij hebben ze nog tonnen te goed.

Maar het publiek heeft het laatste woord.De discussie wordt voor hen al in de 90’s   uitgevochten’ in de dan populaire Arsenio Hall show. Zijn publiek kan via een duur telefoonnummer stemmen op beide nummers. Hier wint 95 South glansrijk. Maar met een opbrengst van 14.000 dollar is het goede doel de echte winnaar.

Vastleggen in volledig scherm 28-2-2016 152715

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s