Een nooit opgelost raadsel van Nik Kershaw

Er zijn vele  platen die men lekker meezingt en waar veel op wordt gedanst. Tot het moment komt dat men vertwijfeld blijft staan, schuin omhoog kijkt en denkt ‘wacht eens, waar gaat die tekst eigenlijk over?’ Dat is dan een raadsel. En dat blijft het ook. Bij Nik Kershaw dan.

Een raadsel wordt een mythe

Zo is de meest gestelde vraag aan Nik waar 80’s klassieker ‘The Riddle’ over gaat. ‘Geen idee’, is Nik’s heldere antwoord dan. Wellicht ligt het antwoord meer bij afraffelen en half werk. Het gaat rond 1983 ook snel met Nik. Hij is een werkeloos artiest als hij manager Micky Modern ontmoet. Deze lanceert hem en dat leidt tot een enorm succes voor zijn debuutalbum ‘Human Racing’.  Daar moet  natuurlijk een opvolger voor komen. Heel snel. Hij krijgt twee weken om met wat nummers te komen.

Na die periode is ‘Wide boy’ er maar dat vindt producer Peter Collins niet bepaald een knaller van een leadsingle. Nik sprint naar boven, neuriet wat, speelt een riedeltje en verzint er wat tekst bij om het nummer wat aan te kleden. ‘Mooi, op naar de studio’, is het korte antwoord van Peter als hij Nik’s nieuwe idee hoort.  De  tekst wordt door tijdnood nooit meer aangepast.  Ongevraagd bouwt Nik zo een enorme mythe rond het nummer. Tot zijn eigen verveling, geeft hij ooit toe in een chat met fans.

Buzzy Bus

Maar het nummer leidt zeker niet tot verveling bij publiek en collega’s. ‘The Riddle’ wordt tig keer in films en series gebruikt en gecoverd door onder anderen Gigi’D’Agostino en Buzzy Bus. Met een eigen interpretatie.  Laatst genoemde act, met drie Italianen, of beter gezegd vier, is er succesvol mee. Ja vier,  rapper Andrew M. klinkt erg Engels, maar dat is een alias voor Andrea Manfredini.  De act shopt niet alleen bij Nik trouwens, de kreet ‘You don’t stop!’ in de tekst is ook geleend.

Begrijpelijk

Dat is mooi. En dan het raadsel Nik zelf. Door ‘The riddle’ wordt zijn tweede album ook een succes en treedt hij op tijdens Live Aid.  En dat is het, daarna  horen we bijster weinig van de man.  Dat is niet helemaal waar, hij gaat zich in de 90’s richten op songwriting en daardoor staan andere artiesten in de picture. Gewoon met begrijpelijke teksten. Tegenwoordig tourt hij weer, met wat minder commercieel succes. Dat is geen raadsel, ook best begrijpelijk, er is simpelweg geen grote druk meer van zijn platenmaatschappij.

Nik Kershaw

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s