Dankzij de schoonmoeder van Babyface: AZ Yet


De jaren’90 zijn ook een beetje voor Kenneth Brian “Babyface” Edmonds, de Pharrell Williams van die tijd. Als performer, maar vooral als producer wordt alles goud, met name de platen. Neem dat ene jaar 1997. Niet alleen bezorgt hij in dat jaar Stevie Wonder zijn grootste hit in dertien jaar, ook heeft hij dan een van de succesvolste groepen onder zijn hoede,  Az Yet. Met nu het verschil dat we Stevie nog steeds kennen en over Az Yet diep moeten nadenken.

Connecties

Toch is de groep wel wat ouder dan dat ene succesjaar. De basis van de groep ontstaat al in 1991, als vrienden Dion en Shawn toekomstig derde bandlid Kenneth horen zingen.  In een hotellobby. Dan gaat het snel. Het onvermijdelijke demootje komt bij zakenvrouw Jacqueline McQuam terecht. Laat dat nou net  de de moeder van platenbaas Michael McQuam en de schoonmoeder van Babyface zijn. Met al snel een professioneel team achter de schermen, voegt zich eerst Darryl Anthony en daarna als kers op de taart, ook Marc Nelson bij de groep.

Soundtracks

Want de kers had eerst wat anders te doen, namelijk lid van Boys II Men zijn bijvoorbeeld. Met deze droombezetting komen de heren na wat optredens met ‘Last Night’ op de soundtrack van de ‘Nutty professor’ terecht.  ‘Met een soundtrack een hit scoren, kunnen we ook wel een tweede keer’, denken ze. Uit een oude anonieme film is ook goed. Nee, beter. Waarom niet Chicago’s ‘Hard to say I’m sorry’ uit ’82 , oorspronkelijk gebruikt voor de film ‘Summer lovers’?

Marc Nelson

Niet helemaal uit de lucht gegrepen en willekeur, want die plaat wordt in de 80’s geschreven door Peter Cetera en David Foster. Laat David nou net een jaar eerder hebben samengewerkt met Babyface. Korte lijntjes dus en die connecties zijn meteen de reden dat Marc Nelson na het eerste album afhaakt bij de groep. Hij is wel dankbaar voor wat de clan rond Babyface heeft gedaan maar hij voelt op dat moment dat ze als groep binnen een kringetje blijven en niet verder komen. Hoe dan ook, kun je allemaal in zijn aankomende boek lezen, stelt hij in 2011.

Terug bij af

Even gecheckt, het boek is er naar mijn weten nog niet. En of Marc gelijk heeft gehad, valt ook niet vast te stellen. De mainstream R’ n B van toen is eind 90’s over de piek heen. En als de band er ook nog achter komt dat niet al het Chicago-werk aanslaat, is daar de ommekeer in het succes. Wellicht zou de laatste track op hun debuutalbum, ‘Time to end the story’, een goed advies zijn geweest. Hebben ze niets mee gedaan, hedendaags is Az Yet terug bij af met de originele bezetting van dat succesjaar ’97. Inderdaad, mét Marc.

Vastleggen in volledig scherm 24-2-2016 220734

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s