Rebranding een nummer: Michael Sembello


Je kent die nieuwe spectaculaire reclame voor een bekend schoonmaakmiddel wel. Met Madonna-danser Daniel Cloud Campos en een opnieuw ingezongen versie van ‘Maniac’ is het  ode aan ‘Flashdance’. Het moederbedrijf doet hiermee aan rebranding, iets wat oorspronkelijk zanger Michael Sembello min of meer ook in de 80’s doet met ‘Maniac’ en het daarmee een onderdeel van het  succes van Flashdance maakt.

Maniac

Michael is voor vele artiesten al componist als hij samen voor de grap met Dennis Matkosky dit nummer schrijft.  De tekst gaat in eerste instantie over een seriemoordenaar, naar aanleiding van een nieuwsitem. De eerste woorden komen snel: ‘He’s a maniac, he just moved next door, he’ll kill your cat and nail it to the floor.’ Niet bepaald hitmateriaal. Maar als de volgende dag producer Phil Ramone langskomt, vindt hij het wel wat voor een nieuw filmprojectje van hem, ‘Flashdance’.  Qua muziek dan, tekst vindt hij wat minder geschikt. Toevallig blijkt het woord ‘Maniac’ heel goed te passen in de film en wordt het onderwerp veranderd in een vrouw met een onstuitbare passie voor dansen.

Flashdance

Die vrouw in de film is Jennifer Beale, of zoals bekend, bodydoubles Marine Jahan én Richard Colón, aka Crazy Legs van Rock Steady Crew. Nog zo’n ideetje van Phil.  Hij ziet hen dansen en zorgt ervoor dat naast het gedans van Richard ook zijn groep haar opwachting maakt in de film. Dat is goede P.R. want de groep breekt wereldwijd door. De film zelf wordt de basis voor het succesvolle cross-over concept van dans, soundtrack en film, zoals Footloose en Dirty Dancing. Ja, Phil heeft het goed gezien. ‘Maniac’ levert Michael onder anderen een Oscar nominatie op. Maar helaas, die prijs gaat naar Irene Cara. Dat is pech hebben maar het feestje is er niet minder om.’ What a feeling’ komt toch uit dezelfde film.

Bossa Nova Hotel

Ondertussen gaat hij gewoon weer verder met componeren. Michael werkt al  in de 70’s met Stevie Wonder en hij schrijft ook na Flashdance voor vele artiesten. Toch brengt hij pas  na ‘Maniac’ zijn debuutalbum Bossa Nova Hotel uit. Het is in de 80’s naast het weer werken met producer Phil Ramone tevens een zeldzame samenwerking met allebei zijn (zeer recent overleden) broers Daniel en John, ook succesvolle componisten. Afgelopen maand  brengt hij dan ook met zijn groep Bossa Nova Hotel de Sting cover ‘Fragile’ uit. Met de groepsnaam kan hij geen betere een ode aan zijn broers geven. En aan die ene enorme hit natuurlijk.

Vastleggen in volledig scherm 21-2-2016 213221

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s