Trots en alleenheerser: King


Ach, je kent ze nog wel. Die cd-reclames voor compilaties van de 80’s, jaren geleden. Gepresenteerd door ene Paul King, voor de nieuwe generatie volslagen onbekend. Voor hen dan, deze presentator is met name in the 80’s koning in een band die om hem draait. Maar een band  genaamd King,  genoemd naar zijn leadzanger, dat kan toch niet lang goed gaan? Inderdaad. Tussen opkomst en ondergang van het koninkrijkje zit amper een jaartje, 1985 om precies te zijn.

Amper love, veel pride

Al jaren bezig, is daar eind ’84  plots die hype door de media na een optreden van de band in het tv-programma ‘The Tube’ en als ze met  Culture Club gaan touren. Dat leidt alsnog tot een hit voor het opnieuw uitgebrachte  ‘Love and pride’ en succes voor het debuutalbum ‘Steps in time’. Maar dat is meteen de nekslag. Er is al snel weinig love  en veel pride in de band. Paul bepaalt de songteksten, hij bepaalt de muziek en hij bepaalt uiteindelijk ook het einde van de band. Na heel toepasselijk met laatste singles ‘Torture’ en ‘Follow my heart’ weinig succes te hebben, knalt de band uit elkaar.

In je eentje is er weinig aan

De andere bandleden zijn het namelijk  zat om een decorstuk te zijn. Dan moeten ze het maar zelf zien uit te vinden. Paul stapt op en het is meteen einde band. Ten tijde van het succes zoekt hij al eerder namens King contact met producer Dan Hartman en nu die zeurende bandleden zijn verdwenen, zien beide heren een kans. Helaas, de niet eens zo slechte soloplaat,‘Joy’ levert weinig ‘Joy’ bij het publiek op. Bij de zanger zelf trouwens ook niet, ondanks zijn goede samenwerking met Dan. Hij vernietigt zo’n acht jaar later zelfs een exemplaar van het het album met zijn maatje Ray Cokes bij MTV Europe.

Alleen het decor

Omdat het kan. Paul is in de 90’s na een carrièreswitch een van de populairste en bekendste vj’s van de dan fantastische zender. Daarna verdwijnt hij via VH1 net als zijn mede bandleden letterlijk achter de schermen. Hij gaat aan de slag als producer en is lange tijd uit de media. En diezelfde media gaat vorig jaar naar hem op zoek omdat er die  aankondiging er is dat King weer terugkeert.

Nee, verkeerd begrepen, alleen het decor.  De drie overige bandleden richten King Phoenix  op. Paul wenst ze succes en  wil niet meer meedoen.Matcht niet met zijn agenda waarschijnlijk. Hij speelt op dit moment zichzelf in de docu met de werktitel ‘An electric sumurai in London’. Wordt dus afwachten, met het decor terug op het podium maar de sterspeler ergens anders, ben ik benieuwd of er nog een act aan de steps in time van de band wordt geschreven.

Vastleggen in volledig scherm 18-2-2016 203025

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s