Blondie: Alle ogen op Debbie


Als je klein bent, dan worden verjaardagsfeestjes nog met patat en ketchup gevierd.  Blondie doet dat in 2014 ook. Alleen is deze dame dan wel 40. Een van haar grootste hits verschijnt in dat jaar in een ketchup reclame en ze markeert het jubileum verder met ‘Ghosts of Download’ , waar ze haar hits opnieuw opneemt. Maar Blondie is meer dan alleen Debbie.

Denis(e)

Ja, de groep Blondie heeft met Debbie Harry een echt uithangbord. Haar hele verschijning is uitgedacht door Andy Warhol. Ze is zijn muze en dat leidt trouwens later tot een van de meest iconische werken van hem in de 80’s. Muze is dan ook een vorm van bewondering. Iets waar de iconische Blondie’s cover van ‘Denise’ ooit ook mee begint. Ja, met een ‘e’ op het eind. Neil Levenson schrijft het nummer in de 60’s nadat hij  Denise LeFrak heeft ontmoet op een strand.  Met deze inspiratie zoekt hij voor het nummer een groep en dat wordt uiteindelijk Randy & The Rainbows.

De zomer van ’63

Met als kern de broertjes Zero en Safuto en Dominick Safuto als Randy, zorgt ‘Denise’ voor open deuren. Zo mag de groep in het door Franky Valli bezongen ’63 samen met Stevie Wonder en Beach Boys door America touren. Helaas blijft het daar bij en het nummer dreigt te verstoffen, totdat Debbie ’s partner Chris Stein van Blondie de uitgever veertien jaar later toestemming vraagt om het nummer op te mogen nemen.

Ondanks dat Neil er niet blij mee is mag dat uiteindelijk, wordt strandmeisje Denise de jongen Denis en de rest is bekend. Chris vertelt in ‘100 Greatest Cover Versions: The Ultimate Playlist’ dat hij veel te danken heeft aan het nummer. Het levert de band dan ook vele gouden platen op en in de 90’s besluit Chris er een paar weg te brengen.Hij ontmoet een verzamelaar die getrouwd is met Jackie LeFrak. Is dat…inderdaad, de zus van. Cirkel is rond.

Debbie en de rest

Voor de band in de 70’s nog lang niet. De zegetocht lijkt eindeloos maar is het niet. Deze loopt tot 1982.  Debbie en de rest gaan dan ieder hun eigen weg. De reden ligt vooral bij dat ‘en de rest’. Door de aandacht voor Debbie voelen de andere bandleden zich de begeleidingsband van Blondie. Dan is er de cirkel van verminderde motivatie door verminderd succes en nadat Chris ernstig ziek wordt, is the tide dan wel erg high.

Terug

Chris herstelt gelukkig en samen met Debbie en Jimmy Destri staat hij aan de basis van de reünie van de band eind 90’s met een enorme hit voor ‘Maria’.  Dat is geen cover van ‘Mario’ of zo, maar gewoon eigen werk. En dat komt er nog meer,  want de inmiddels grijze Debbie en Chris laten Blondie na 42 jaar nog onverminderd rocken.

Blondie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s