Antwoord op alles blijft (Level) 42


In 1979 zijn Mark King, Mike Lindup en de broers Phil en Rowland Gould bij het kiezen van de bandnaam er al snel over uit: er moet per se een nummer in. Eerste mogelijkheid is 88. Dat idee laten ze varen. Elk nummer lijkt zinloos, tot Mark en Rowland de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy gaan lezen. In deze klassieker wordt gesteld dat het antwoord op alles in het leven 42 is.  Zinvoller kan niet.

Staring at the sun

Level 42 heeft al snel haar gouden jaren maar het succes stijgt de heren niet naar het hoofd. Nee, optredens zijn er naast grote locaties ook gewoon in vakantiekampen geweest. Band begint dus ‘from scratch’. Wellicht rolt het succes hierdoor tot met name (hey, dat is toevallig) ’88.  Na het grootste commerciële succes ‘Running in the family’,  moet daar vooral van de platenmaatschappij snel een ’42’ op komen. Wellicht te snel. Het antwoord van de band is het album  ‘Staring at the sun ‘. Dat luidt achteraf gezien het einde van de band in. Niet dat het een slecht album is, integendeel. Persoonlijke favoriet ‘Heaven in my hands’ staat er bijvoorbeeld op. Nee, het einde zit hem in de band zelf.

Alan Murphy

Tijdens de opname van dit nummer en het gehele album, zijn de broers Gould al weg uit de band.De kern King-Lindup werken daarna met vervangers en een vaste waarde lijkt Alan Murphy te worden. Lijkt, want Alan sterft in oktober 1989 vrij plotseling aan een longontsteking, terug te linken aan zijn seropositiviteit.  Zijn naaste bandleden weten nergens van. Naar verluidt verzwijgt Alan zijn ziekte omdat hij tot zijn einde zorgeloos in een band wil spelen, terwijl zijn voormalige band Go West door ruzies en randzaken ten onder gaat.

Antwoord op alles blijft 42

Dat gebeurt na zijn overlijden ook met level 42. Het succes strandt, zoals met vele acts uit de 80’s,  voor deze band in de 90’s. De band lijkt eerder met de muzikale afscheidsbrief ‘It’s over’ of  ‘Overtime’, ‘Sun goes down’ en ‘Leaving me now’ een voorschot te hebben genomen op de toekomst.  Niets is minder waar. De groep hergroepeert zich in de 00’s met de terugkomst van verloren zoon Mike Lindup. Zo vieren ze nu bij elkaar hun 36-jarig bestaan. Dat worden er dus makkelijk 42 en dan heeft de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy gelijk.

Vastleggen in volledig scherm 4-2-2016 212719

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s