Kate’s meesterwerk: Cloudbusting


In de 80’s vind ik Kate Bush  toch een beetje zweverig. Goed, ze komt met best mooie muziek en als ze op de radio te horen is, wordt haar muziek niet uitgezet. Maar een singletje van haar is weer teveel van het goede. Ach, toen. Zoals het vaak met klassiekers in de popmuziek is gegaan, komt de waardering  wat later en pas achteraf. Ook door mij.  Ruim 30 jaar nadat ‘Cloudbusting’ een bescheiden hit is geweest, is het een van mijn favorieten en staat de plaat in allerlei lijsten van beste platen. Terecht, al is het alleen al door de fascinerende achtergrond.

A book of dreams

Relaties tussen vader en zoon zijn altijd speciaal en dit wordt in  “Cloudbusting’  belicht door vader Wilhelm Reich en zijn zoon Peter. Het nummer en de clip zijn gebaseerd op een waar verhaal, beschreven in Peter Reich’s boek ‘A book of dreams’.  Kate komt een paar jaar later een exemplaar van het boek tegen in een winkel en helemaal gepakt door het verhaal, schrijft ze het nummer. Tijdens een uitgebreid interview vertelt ze  dat er in detail over videoclip, het nummer, de extra releases, zelfs de tekst is nagedacht. De eerste zin ‘I still dream of organon’ wekt daarom nog steeds de meeste discussie op. Want het is ‘orgonon’, een belangrijk detail in het verhaal.

Cloudbuster

Wilhelm heeft namelijk echt de Cloudbuster gebouwd, die in vrij geïnterpreteerde versie in de video te zien valt.  Vooral door het directe verband van het apparaat met orgone energie wekt Wilhelm bij de overheid veel irritatie. De video, opgenomen in  het Engelse Veil (Vale) of The White Horse, richt zich op de arrestatie van  Wilhelm en wordt gezien vanuit zoon Peter’s ogen. Dat zijn vader wordt gearresteerd, zit er al lang aan te komen. Wilhelm Reich is in zijn tijd een wetenschapper die veel botst met de overheid. Hij gaat uiteindelijk voor twee jaar de gevangenis in en overlijdt twee dagen voor zijn vermoedelijke vrijlating.

Meesterwerk

Net als in de tekst is ook in de clip niets toeval en met een gedachte gemaakt.  In de clip wordt Wilhelm door de acteur Donald Sutherland gespeeld. En dat is niet willekeurig,  hij is vrij lang en het verschil met Kate moet zo groot mogelijk zijn. De clip, geregisseerd door Julien Doyle, wordt achteraf als een meesterwerkje gezien. Het is een mini-film dat puur in overeenstemming staat met de plaat en zijn verhaal. Of zoals Kate ooit heeft gezegd over deze plaat en clip: ‘It is the magic moments of a relationship through a child’s eyes, but told by a sad adult’.

 

Vastleggen in volledig scherm 2-2-2016 131358

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s