Bijeengebracht door Marvin Gaye: Charles & Eddie


Bij heel veel duo’s is het wel duidelijk wie wie is. Donnie en Marie Osmond, John en Karen Carpenter, niet zo moeilijk. Simon and Garfunkel, gaat nog.  Mel & Kim wordt al iets moeilijker. Me & My heb ik laatst nog uitgelegd. En dan heb je nog categorie Charles & Eddie. Ja, dat wordt raden. Wie is nou wie?

Metroritje

Vastleggen in volledig scherm 1-2-2016 215610Hint: Dit is niet Charles. Dan moet dit Eddie Chacon zijn. Een man die op zijn twaalfde met muziek bezig gaat. Dat doet hij in de vorm van allerlei kortstondige projecten en bandjes met ene Cliff Burton(Metallica) en Mike Bodin(Faith no More). Hij weet begin 90’s, op een doordeweekse dag in een metro, nog niet dat hij aan de basis staat van een wereldhit als hij een man spot met een lp onder zijn arm. Die valt wel een beetje op. In die tijd hebben we namelijk allemaal cd’s.  ‘Dus dat moet een verzamelaar zijn’, denkt Eddie. Maar nog opvallender is de afbeelding van Marvin Gaye  die op de hoes prijkt.

Motown

Vastleggen in volledig scherm 1-2-2016 215720Meet Charles Pettigrew.  Hij is de man met die lp en is helemaal idolaat van Marvin. Het gesprek met Eddie komt er al gauw en nog sneller op Motown. Hun voorliefde voor deze muziek is de ijsbreker en als ze nog meer overeenkomsten hebben, zoals bijvoorbeeld iets in de muziek doen, is de samenwerking bij het uitstappen al praktisch een feit. Ondanks dat het een periode in de muziek is waarin  (techno)house, swingbeat, commerciële rap domineert, gaan de heren toch niet geheel verrassend  de kant van soul en Motown op.

Onderschat

Dat leidt tot het album ‘Duophonic’, een van de meest onderschatte albums van de 90’s. Onderschat, om de reden dat vrijwel iedereen alleen dat ene nummer kent. Ja, ‘Would I lie to you”. En dat terwijl er veel meer potentiële hits op die cd staan. Tien nummers zijn (mede) geschreven door Eddie zelf, alleen net die ene wereldhit niet.  En daar ligt Eddie geen moment van wakker. Als tekstschrijver staat hij tijdens en na het kortstondige succes van het duo aan de basis van menig wereldhit.

Kortstondig

De kortstondige samenwerking met Charles leidt tot twee albums en daarna gaat ieder zijn eigen weg. Met name door Charles want hij verliest in een korte tijd zijn vader en zus. Eddie keert, na een korte comeback in in de danceversie van de act Musikk en het duo The Polyamorous Affair(met partner Sizzy) , de muziekwereld de rug toe. Om fotograaf te worden. Zonder Charles, die overlijdt in 2001 na lang ziek te zijn geweest.  Zo laten de heren een van de grootste hits uit de 90’s achter die geen concessies heeft gedaan aan de tijdsgeest.
Vastleggen in volledig scherm 1-2-2016 215601

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s