How about Champaign?


Op oudejaarsdag 1981 kan de champagne open voor Champaign nadat ‘How about us’ in Nederland als top40-hit van het jaar wordt gekroond.  Het is toch wel een verrassende winnaar, gezien de band wel erg snel omlaag tokkelde van de nummer 1 in de top 40. Sterker nog, in de 80’s is er geen nummer 1 geweest waarvan de  populariteit zo snel daalt als deze. Maar over de hele linie schopt deze plaat het tot populairste plaat van het jaar 1981 en dat is een mooi afgerond einde.

Groepsnaam snel gevonden

In  Nederland dan. Met twee keer hitlijsthistorie in the pocket,  zien we Champaign namelijk na deze hit hier nooit meer terug.  Dat is dan, in ’81 zelf zijn het vijf te gekke maanden in de top 40. Dat succes begint met de oprichting van de band in het stadje Champaign.  In tegenstelling tot het erg snel kiezen van de groepsnaam heeft ‘How about us’ langer nodig en ligt het jaren op de plank.  Het nummer wordt namelijk al in 1975 geschreven door latere medeoprichter van de band, Dana Walden.

How about (the) U.S.?

Hij geeft het eerst aan The Water Brothers Band. Die versie kent niemand hier, de latere versie van Champaign wel. Want dat wordt zo’n enorme hit dat de band deze nooit meer kan toppen. Ook in de US niet. Maar daar houdt het succes nog heel even stand met ook het tweede album ‘Modern heart’ en de single ‘Try again’. Dat doet de band daarna nog meerdere malen.  In eerste instantie zonder zanger Pauli Carman. Hij verlaat de band als het succes al tanende is.

Wel comeback, geen comeback, wel…

Hij scoort nog een redelijke hit in de US met ‘Dial my number’.  En dat doen zijn ex-groepsmaatjes ook en zo maakt Pauli zijn comeback tijdens een voltallige groepsreünie in 1990. Dat feestje leidt tot het inmiddels  vierde album, met als titel inkoppertje  ‘Champaign:IV’. Helaas, wederom geen groot commercieel succes. In de 00’s vindt de tweede reünie plaats en deze comeback eindigt met het overlijden van ander prominent groepslid Michael Day.

Pauli Carman & Champaign

Toch bestaat Champaign nog steeds.  Ongeveer. Pauli Carman treedt sinds het overlijden van Michael op als Pauli Carman & Champaign. Dat  geleid tot de single ‘the time’ en het album ‘Carma’.  Zoveel inzet, proberen en passie moet volgens de regels van karma wel leiden tot een nieuw succes. Wie weet.  Geheel volgens de huidige tijdsnormen heeft Pauli een vlogje over de geschiedenis van de band gemaakt en kun je stemmen in welke stad Pauli en zijn  band  gaan optreden in 2016 . How about Champaign?

Champaign

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s