Dubbel zo gek in de 80’s: Icehouse


Een van de meest onderschatte bands in de 80’s is Icehouse.  Ze hebben een aantal goede albums uitgebracht maar de meesten komen bij deze band niet verder dan ‘Electric blue’ of ‘Crazy’.  De laatste is die plaat met dat geweldige gitaarrifje dat alleen maar mooier wordt als je de  extended mix of 12′ luistert.  Maar zouden we Icehouse hebben gekend als de Australische band van oprichter en frontman Iva Davies nog steeds Flowers had geheten?

Nog meer bloemen

Persoonlijk komt die naam bij mij over als een overjarige hippieband. Een coverband met hele saaie liedjes. Zoiets. Eind 70’s zijn er al meer mensen niet zo enthousiast over de naam. Bijvoorbeeld de bandleden van de…The Flowers. Ja, inderdaad, die uit Schotland. De  bands komen qua wereldkaart niet in elkaars vaarwater maar als Flowers een platencontract krijgt, verandert er wel wat.  Wellicht komt er een tour en wie weet, zit er een mogelijke wereldhit in voor de band.

Naamloze band

De bandnaam moet dus worden aangepast. Terwijl het debuutalbum onder de bandnaam Flowers gewoon in de betere Australische platenzaak ligt, schrijft de Amerikaanse platenmaatschappij ondertussen onder stafleden een prijsvraag uit om een nieuwe naam voor de band te verzinnen. Hilariteit natuurlijk en de grootste lolbroek wint met ‘Industrial Chilli’ de wedstrijd. Mooi niet, de band gaat wellicht nog liever als  Band Zonder Naam verder maar dan zou er weer gelazer met Jan Keizer en consorten zijn geweest.

Koud huis

Maar wacht eens, de albumtitel ‘Icehouse’ klinkt eigenlijk best goed. De naam van het album en gelijknamig nummer hebben trouwens niets met een iglo of zo te maken, het is een verwijzing naar een oud huis waar Iva in woont tijdens zijn studentenjaren en het psychiatrisch ziekenhuis ernaast. Je weet wel,  zo’n icehouse waar je altijd de rillingen van krijgt, ook al staat de kamertemperatuur daar op een behoorlijke 20 graden. Ook mooi meegenomen, ‘Icehouse’ is tevens  Australische slang voor gek of gestoord. Te gekke naam dus en de bandleden  besluiten het te gebruiken als bandnaam. Problem solved.

Crazy

Nou die wereldhit nog. Die komt er. ‘Crazy’ wordt gelanceerd met twee clips. De eerste clip is gebaseerd op de film Play misty for me’ met Iva als een diskjockey. De tweede, geregisseerd door Mark Joffe met heel wat stunts op de achtergrond, wordt bijna in one-take (zeker twee edits op het laatst) opgenomen, een kunstje dat Massive Attack vier jaar later zou perfectioneren.  Maar met ‘Crazy’ en de betekenis van de bandnaam, toont de band aan over humor te beschikken. Dubbel zo gek, dubbel icehouse. Net als beide clips die hieronder door elkaar zijn gemixt.

Icehouse

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s