Flashback 1998: “You can teach someone to sing a Frank Sinatra song but they’re not Frank Sinatra.

Hoe zat het alweer met die gemaskerde magiër uit de 90’s die het bloed onder de nagels van Siegfried, Roy en David Copperfield haalde door de clou van de ene na de andere truc te verraden? Tot ergernis van met name minder bekende illusionisten wordt er in ‘Breaking the Magician’s code’ heel wat mysterie weggenomen. Maar met het programma, uitgezonden door SBS6 met  het qua naam toch wat gedowngrade ‘Goochelaars ontmaskerd’, creëert tv-zender Fox in 1997 natuurlijk een nieuw mysterie. Want wie is onze gemaskerde vriend?

Blijven pluggen van een hype

Het is een bekende in het wereldje en hij wordt bedreigd, plugt Fox  vlak voor de laatste aflevering in 1998. Bedreigd is een groot woord. Er zijn wel tegenstanders maar die vinden een rechtszaak vanwege financiële derving tegen Fox een betere optie.  Niet bepaald kansrijk in die tijd, want op trucs zit dan geen copyright. Natuurlijk er zijn ook een paar illusionisten die hem het nooit meer vergeven, maar veel illusionisten reageren laconiek.  “You can teach someone to sing a Frank Sinatra song but they’re not Frank Sinatra, Oftewel, het gaat vooral om de show.

Het is..

Vastleggen in volledig scherm 23-1-2016 011440Dat is ook de strekking van de verklaring die de gemaskerde goochelaar voorleest . Daarna ontmaskert hij zichzelf als Val Valentino, een  relatief onbekende illusionist uit Los Angeles. De reacties op de identiteit en verklaring zijn flauw  en het zorgt voor weinig ophef. Wellicht ligt daar de reden van de laatste ontmaskering in de show. Het is een kleine anticlimax van een hype die al over de piek heen is. Hypes duren immers nooit lang en dat lees je als tv-baas terug in de kijkcijfers. Wellicht kun je de show zo’n pakweg tien jaar later nog eens doen als de mensen het alweer vergeten zijn.

Party pooper

Als de show een herstart krijgt,  maakt Val de balans op en heeft het programma volgens hem niet alleen hemzelf maar de hele illusionistenwereld een dienst bewezen. De interesse in magie en illusie neemt een grote vlucht en er ontstaat een compleet nieuwe generatie illusionisten, Harry Potters en goochelaars. Val gaat het na het programma zakelijk voor de wind met het concept van gemaskerde party pooper. Zo wil hij het niet noemen. “The Internet has created a whole new generation of cyber-magicians who show the tricks on YouTube.” Hij is in ieder geval niet de enige meer.

Vastleggen in volledig scherm 23-1-2016 011759.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s