Flashback 1997: “”We say Menson’s death was not suicide”


Michael Menson wil graag met zijn muziek bekend worden. Dat lukt, want samen met zijn maatjes Leigh Quest en Karl Brown knalt hij in 1989 als Double Trouble met  onder anderen ‘Just keep rocking’ en ‘Street tuff’ een paar keer hoog de hitlijsten in. Dat doen ze samen met boegbeeld Michael Rebel MC’  West. Maar ook als na het solo gaan van Rebel MC (nu Congo Natty) in de 90’s het succes over is,  haalt Michael de krant. Nog een laatste keer.

Fatale ontmoeting

Michael is vlak na het grote succes, in 1991, niet meer zo street tuff . Er ontstaan bij hem namelijk psychische problemen en er volgen jaren met tijdelijke opvang. Op de avond van 28e januari 1997 wordt hij door zijn bezorgde familie gesommeerd zich te melden in de kliniek waar hij kan worden behandeld voor zijn mentale gesteldheid. Vermoedelijk pakt hij daardoor een verkeerde bus en belandt in Edmonton. Daar kruist hij  Mario Pereira en zijn vrienden. Twee keer. De laatste keer is het uiteindelijk een fatale ontmoeting

Verkeerde conclusie

Michael wordt een tijd later brandend aangetroffen nadat zijn jas vlam heeft gevat. Er schieten verschillende mensen ter hulp en hij belandt met hele zware brandwonden op zijn gehele rug in het ziekenhuis. De politie gaat vrijwel meteen van een zelfmoordpoging uit, met name door Michael’s geestelijke gesteldheid als ze hem aantreffen.  Michael weet later  aan zijn familie uit te brengen dat hij aangevallen is. De familie zet enorme druk en de politie begint schoorvoetend een onderzoek.  Too little too late. Zo wordt Michael niet meer ondervraagd. Hij overlijdt op 13 februari aan de complicaties van zijn verwondingen.

Cruciale eerste 12 uur

Kwensi, Michael’s  broer, vat het onderzoek in een zin samen: I asked him (Michael)  if the police asked him at the scene how he got his injury. He replied ‘no’. De politie blijft dan ook bij zelfmoord ondanks dat het onderzoek rammelt aan alle kanten. De familie neemt zeker geen genoegen met deze uitkomst.  Na druk van hen en intern onderzoek bij de politie zelf,  geeft men eind 1998 toe dat er vooral in de eerste twaalf uur grove fouten zijn gemaakt.  De zaak wordt door Scotland Yard opnieuw bekeken, met honderden namen en getuigenissen opnieuw doorgelicht. Na minder dan twee maanden onderzoek en een rechtszaak, levert dat drie veroordeelden op die ten laste wordt gelegd dat zij moedwillig Michael hebben getreiterd, aangevallen, beroofd en zijn jas in brand hebben gestoken met fatale gevolgen.

Symbool van racisme

Het motief is racisme ondanks dat hoofddader Mario Pereira en mededaders Harry Constantinou en Ozgay Cevat  dit lang blijven ontkennen Mario houdt het op een vergissing.   Sweeney, de aanklager, veegt dat van tafel. ‘We say Menson’s death was not suicide  and Pereira is quilty of both charges he faces’.  De rechter vergist zich zeker niet en Mario gaat levenslang de bak in. Dat de zaak wordt opgelost, maskeert niet het verkeerde  en bijzonder trage oppakken  van de zaak in eerste instantie. Dat wordt achteraf gezien als een grote dwaling en justitie belooft in 1999 het verloop  van de zaak als voorbeeld te nemen voor vergaande verbeteringen.  Tot slot is Michael nu in Engeland een symbool tegen racisme en voor gerechtigheid. Alleen krijgt de familie Menson daarmee Michael niet terug.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s