Laatste kunstje


In ‘How I met your mother’ vraagt personage Marshall zich vanwege de afscheidsspeech af wat nou de allerlaatste woorden van zijn vader zijn geweest. Hij herinnert zich een mooie zin maar realiseert zich meteen dat er daarna nog een zin komt die weinig gedenkwaardig is.

Dat stelt hem voor de keuze: hoe wil hij dat zijn vader wordt herinnerd?  Door middel van een mooie quote of een leuke anekdote? Is in de muziek niet anders.Er wordt al jaren vanuit gegaan dat de laatste opnames van Johnny Cash en Freddie Mercury respectievelijk  ‘Hurt’  en ‘These are the day of our lives’ zijn.  Het zijn tekstueel zeer passende platen waar de artiesten terugkijken op hun leven.

De werkelijkheid is iets anders. Zo is de laatste opname van Johnny Cash  ‘Engine 143’ geweest. Volgens de zoon van Johnny neemt zijn vader het nummer twee weken voor zijn overlijden op als een bijdrage aan een tribute-album voor de Carter Family, de eerste bekende act die het nummer heeft opgenomen. Maar deze opname wordt al snel oversneeuwd door de Nine Inch Nails cover ‘Hurt’, enkele maanden voor zijn overlijden opgenomen.

“I can’t take it if you see me cry, I long for peace before I die.” – ‘Mother love’ – Freddie Mercury

De plaat maakt vooral door de video een enorme impact en blijft hierdoor goed hangen in het collectieve geheugen, Het wordt  Johnny’s officieuze zwanensong. En datzelfde gebeurt bij ‘These are the days’. Ook hier ligt de voorkeur voor de mooie quote boven de anekdote.  De laatste opname van Freddie is namelijk ‘Mother love, wellicht tekstueel net zo sterk als ‘These days…’ Die opname vindt tussen 13 en 16 mei 1991 plaats in de Queenstudio in Montreux.Dezelfde studio waar de groep ‘Under presssure’ met David Bowie opneemt.

Freddie en David in een studio, twee regisseurs van hun leven en einde. David brengt op zijn 69e verjaardag het album ‘Blackstar ‘uit en een dag ervoor wordt de video voor  ‘Lazarus’  gelanceerd.  De op het eerste oog ietwat vreemde video, wordt vooral de eerste dagen gelinkt aan David’s gelijknamige musical. Maar het is niet wat het lijkt.Achteraf  blijkt het een reflectie op zijn eigen leven te zijn.

Look up here, I’m in heaven’, zoals de tekst begint. ‘Oh I’ll be free, Ain’t that just like me’, zoals de tekst eindigt. Net als in de vorige ‘Blackstar’ video, ook geregisseerd door Johan ‘Stakka Bo’ Renck,  neemt David op zijn eigen manier afscheid van zijn leven en de fans. En hiermee doet hij een magnifiek laatste kunstje.

Vastleggen in volledig scherm 11-1-2016 205209

 

Advertenties

Een gedachte over “Laatste kunstje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s