Deee-Lite:Gelukkig tijdloos


Met een beetje geluk blijft je plaat decennialang een klassieker en wordt je tijdloos. Dat overkomt  bijvoorbeeld ook Deee-Lite. Op het moment dat we de jaren’80 achter ons hebben gelaten en nog niet weten welke kant we op zullen gaan in de 90’s, komt dit internationale gezelschap de hitljsten binnenvallen. We tellen een  Japanner (Dong-hwa Chung),  een Amerikaanse(Lady Miss Kier), een toenmalige rus  (Dmitri Bril) en één briljante track, namelijk  ‘Groove is in the heart’.

It’s De-Lovely

Ja, dat is weer eens wat anders in dat 1990, disco, funk en rap door elkaar gooien. Dat vind Dimitri Bril ook. Met dit simpel gegeven begint het getrouwde stel Dimitri en Kierin  samen met goede vriend Dong een act. . O ja,  de bandnaam. Die is snel gevonden, dat wordt Deee-Lite. Simpel, het Cole Porter-nummerIt’s De-Lovely’.  wordt de naamgever. Alleen die song kan wel wat dansbaarder, wat swingerder, wat meer huidig. Op basis hiervan creëert het trio een sound dat de ultieme ontmoeting tussen de 70’s en 90’s  gaat worden.

Bootsy Collins

Vastleggen in volledig scherm 10-1-2016 013753 Het trio neemt een demo-versie van het latere ‘Groove…’  op en daarna doet Dimitri  een meesterzet:  hij stuurt het naar Bootsy Collins.  Wie? Oh, even bijpraten. Bootsy,  heeft zijn sporen wel verdiend in de funk.  En die Bootsy  gaat uit zijn plaat… op de plaat.  Sterker nog, hij vliegt naar de band toe  en speelt gezellig de bas mee op het nummer. In zijn enthousiasme sleept hij ook Maceo Parker en Fred Wesley mee die sax en trombone spelen op het nummer.Omdat het kan.

En nog meer bouwstenen

Het funk-gedeelte staat als een huis maar is het nu helemaal klaar? Nee voor de kers vraagt het trio  Q-tip van  A tribe Called Quest en de slagroom wordt verzorgd door een lijst van samples, waaronder Vernon Burch’s ‘Get Up’.  Het nummer zit dus goed in elkaar en als het een grote underground-hit wordt , zijn de hitlijsten snel bereikt. Maar zoals vele acts voor hen  en ook daarna, easy come, easy go. ‘Het is leuk  maar hoe gaan we verder in de 90’s’,  vraagt het trio zich af.

Verrassing is er af

Ok, die jaren’70-kledij van de band is weer wat anders.  Net als de creativiteit en de sound. Maar helaas, de verrassing is er gauw vanaf. Daarbij is het uit elkaar gaan van het echtpaar geen boost voor het succes en is het snel klaar voor de hele act,  jaren na dat ene succes,  Dong en Dimitri blijven ub hun kringen bekend als solo-dj’s en Kierin komt later nog even short term terug bij het grote publiek door sporadische solo-optredens of interviews. Toch nog even in ‘dee spotlite’. Oftewel, individueel vergeten maar als trio tijdloos gebleven. Gelukkig.

Vastleggen in volledig scherm 10-1-2016 013834

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s