Steve Miller’s The Joker minder ACME dan je denkt


Het bedrijf ACME is een van de bekendste ter wereld. Het staat vaak voor A Company that Makes Everything en is qua service de beste ter wereld. Op elke plek, op elk moment kan alles worden geleverd in recordtijd. Dat is te mooi om waar te zijn. Is het ook.Het bedrijf bestaat alleen in cartoons en films.

The Joker

Net als zo veel personages alleen in songteksten bestaan. Goed voorbeeld is The Steve Miller band met ‘The Joker’. Om te beginnen, die band is zelf niet bepaald fictief en bestaat al vanaf 1967. Al kort na hun oprichting brengen ze een van hun bekendste singles uit: ‘The Joker ‘ van het album ‘Living in the USA’.  Geheel in de lijn van ACME klinkt de tekst op het eerste gehoor als complete onzin.

Vele personages

Zanger Steve Miller lijkt zich aan lopende band te vergelijken met met allerlei willekeurige personages die rechtstreeks uit de mouw van Steve lijken te komen. Lijkt zo. Het nummer staat bol van referenties naar eerdere nummers van Steve Miller. Je kunt hem The Gangster of love, Space Cowboy of zelfs spreken van ‘Pompatus of love’ en…wacht, Pompatus?   Ja, deze uitdrukking komt via een hele ingewikkelde mythe ook in het nummer. En zo zijn de personages en uitdrukkingen niet zomaar bij elkaar geraapt, maar zijn het allemaal bekenden van de band.

Levi’s

Een grote reünie in een songtekst. En hoe origineel dat weer is, de plaat doet het in Nederland zeer gemiddeld. Komt goed want in 1990 is daar de herkansing.In hetzelfde jaar dat de band een rechtszaak wint van The Geto Boys vanwege onrechtmatig gebruik van ‘The joker’, geeft de band wel toestemming voor het gebruik van de plaat in een Levi’s reclame. Dat is de juiste keuze, zeg maar meesterzet. Net als zovelen voor en na hen in de 90’s, wordt de oude plaat door deze reclame een grote(re) hit. En kennen we Steve en zijn band weer.

Pompatus of bulls..

Ondanks die rare uitdrukking ‘Pompatus of love’ in het nummer. Het woord pompatus bestaat dan ook helemaal niet, maar is een verbastering van  een tekst uit Vernon Green’s ‘The letter’ waarin hij spreekt over  ‘the pulpitudes of love’.  Aha, zijn we eindelijk achter de betekenis. Maar wacht eens, dat is ook geen behoorlijk Engels. Klopt, dat woord is volgens Vernon hartstikke ACME en bestaat ook niet. Zijn we weer bij begin, grapjas.

Vastleggen in volledig scherm 5-1-2016 220723

 

Advertenties

4 gedachten over “Steve Miller’s The Joker minder ACME dan je denkt

 1. Toen ik de titel van dit stuk zag ben ik meteen een reactie gaan plaatsen en toen pas gaan lezen hahaha…ik was iets te snel… 🙂
  Ja van kiss amc en U2 is een mooi voorbeeld…
  dit is anders gelopen met het nummer van the verve (titel: Bitter sweet symphony)
  Zit een sample van the rollin stones in…eerst werd dit goedgekeurd en kort erna werd er toch gezeikt over die sample en moesten ze geld betalen.
  Best raar…eert goedkeuren en dan als het er eenmaal is en cash mee word verdient toch cash willen hebben…dat de rechter the verve hier niet in het gelijk heeft gesteld? Ze hadden immers toestemming…

 2. Is niet erg 🙂 Het geen toestemming geven kan ook wel eens anders uitpakken. Tegen alle verwachtingen in wordt er dan wel toestemming verleend als je van/met het orginele werk iets bijzonders hebt gemaakt. Goed voorbeeld hoe het ook kan is A bit of U2 van Kiss AMC uit 1989 (staat wel ergens op de site).

 3. Oops…ik had niet goed gelezen dat je dit al geplaatst had in je article…sorry…

 4. Heb je de geto boys weleens gehoord met een sample van the joker?
  Daar was Steve Miller niet zo blij mee 😉
  Op latere pressings van dat album is de track aangepast met een andere sample in the song..

  Hier het orgineel met the joker sample:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s