Stand by me: Cover alleen goed als het origineel wordt overtroffen


‘Covers zijn alleen goed als ze het origineel overtreffen’. Een van die muzikale wijsheidjes maar wel zo waar. Het  is makkelijk om een nummer na te spelen maar juist de extra elementen die aan de versie worden toegevoegd, maakt de plaat toch weer eigen, anders en soms beter. Een goed voorbeeld is natuurlijk ‘Yesterday’ van de Beatles. Vermoedelijk is geen enkel nummer zo vaak gecoverd als deze plaat.

Stand by me

Een hoge notering moet er ook voor ‘Stand by me’ zijn. Ik ben laatst eens op zoek gegaan naar covers van dat nummer door bekende en minder bekende artiesten. Mijn teller staat op 60 en het zijn er naar schatting meer dan 400 in totaal. En dat voor een liedje dat zelf de basis heeft in een meer dan 100 jaar oud  kerkliedje van Charles A. Tindley.  Steeds meer toegevoegd en weggelaten, evalueert  het nummer en de dit jaar overleden Ben E. King baseert zijn bekende versie in de 60’s op een uitvoering van de Staple Singers, een decennium eerder.

Film en reclame

Na zijn vertrek bij The Drifters neemt hij samen met tekstschrijvers Jerry Leiber en Mike Stoller zijn versie op. Het is Stoller die hier de bekende baslijn bedenkt. Het nummer wordt na opname Ben’s signature song en het wordt definitief tijdloos door de film ‘Stand by me’ en een Levi’s reclame. De film , gebaseerd op Stephen King’s ‘The body’ , wordt pas in tweede instantie om het nummer heen gebouwd. Dat gebeurt nadat regisseur Rob Reiner het nummer hoort terwijl hij bezig is het oorspronkelijke verhaal meer te richten op feelgood en vriendschap.

Verrassende en prachtige covers

Het nummer is inmiddels het drie na meest gedraaide song ooit op de Amerikaanse radio en tv  en er zijn honderden covers gemaakt. Daar zitten heel wat mooie en verrassende werkjes bij, bijvoorbeeld die van Mohammed Ali ( inderdaad, de bokser), U2, The Clash, Julian Lennon, Tina Turner, Seal en Led ZeppelinIn een interview gaf Ben trouwens ooit aan dat hij de versie van John Lennon het beste vindt.

Beste afsluiter

Dat is inderdaad een van de besten, maar  wellicht de mooiste is de uitvoering van… Lemmy Kilmister, ooit bedoeld voor de soundtrack van Extremely Sorry’.  Deze versie sluit natuurlijk goed aan op onderstaand bericht maar met Ben en Lemmy als overleden muzikale legendes is er meteen geen betere afsluiting voor dit jaar te vinden. Prettige jaarwisseling!

Screenshots25

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s