Net zo 90’s als Whigfield


Laatst weer eens zo’n 90’s avond bezocht. Prima muziekkeuze en ook prima verdeeld,  elk genre dat er toe heeft gedaan in dat tijdvak heeft op die zaterdagavond zijn eigen zaal.  Erg leuk gevonden is daar het schoolbord waar verzoekjes op kunnen worden geschreven.  Als ik het nader bekijk zie ik wel wat missers, ‘Push it’van Salt ‘n’Pepa en ‘The riddle’ van Gigi D’Agostino zijn net zo 90’s als schoudervulling, maar Whigfield is wel goed. Met vanzelfsprekend  ‘Saturday night’.

Saturday Night

Ach, Whigfield… Dat is die act van Sannie Carlson,  een Deens model dat deze naam kiest als ode aan haar pianolerares. Zo kort deze uitleg, zo kort is ook haar succes. Met een oorsprong in de vroege 90’s.  Een clubhit wordt in 1992 opgepikt door de discotheken in de Zuid-Europese landen. Dat clubhitje is ‘Saturday night’ en door vakantiegangers  waait het ook naar het koudere Noord-Europa.

Er volgt best een succesvolle reeks in de hitlijsten maar zoals gezegd wel kort. Hier blijft het bij 1994-1996 en als zo veel acts is het na de Eurodance-hype over en sluiten. Althans hier. Zo dendert de  carrière van Whigfield nog ver na. Letterlijk. Want anders dan haar vele tijdgenoten is zij tot ver in de 90’s retepopulair in Zuid-Amerika, India  en…de VS.

Ann Lee

Producer Larry Pignagnol flikt het na Spagna dus ook met Whigfield. Maar zoals bij vele acts van Larry is er rond Whigfield ook altijd een Milli Vanilli-sfeer blijven hangen. Komt allereerst door zangeres Annerly Gordon, beter bekend als An Lee( van ‘Two times’). Zij heeft onder vele aliassen nummers opgenomen en zij is als componist ook betrokken geweest bij Whigfield.  Tweede reden ligt bij Larry omdat hij  bij voorkeur gebruik maakt van een select aantal zangeressen (waaromder Ann Lee) die vaak herkenbaar terugkomen op andere platen.

Sannie Vanilli

Zoals  Ally & Jo, met de stem van Ann  Lee. Als mensen hierin de veel bekendere Whigfield lijken te herkennen en Sannie zelf een zwaardere stem (b)lijkt te hebben dan op haar opnames, wordt het geruchtencircuit aangewakkerd. Maar als ze op verzoek een keer live zingt, wordt het gerucht naar de categorie ‘niet bewezen’ verhuisd en krijgen Whigfield  en  Aly and Jo de voordeel van de twijfel als twee verschillende acts en Sannie als Whigfield.

Bennie Benassi

Sannie  is nog steeds actief in de business. Ze schrijft, neemt nog steeds platen op en is nog steeds betrokken bij acts uit Italië. De bekendste is Benny Benassi waar ze onder de naam Naan de teksten van ‘Rocket in the Sky’ en ‘Who’s Your Daddy’ voor heeft geschreven. En Whigfield?  Onder deze naam neemt ze een paar jaar terug nog het ingetogen en niet vergelijkbare ‘No doubt en het Inna-achtige ‘C’est cool’op.  Mooi maar ik denk niet dat er een comeback in de hitlijsten in zit. Daarom blijft ze gewoon in de vergeten artiesten galerij staan hiernaast.
Vastleggen in volledig scherm 27-12-2015 191139

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s