Honkballer slaat zijn slag: MC Hammer

Soms zijn artiesten onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Zo kan er makkelijk een koppeling worden gemaakt tussen Prince en MC Hammer.  In 1990 is ‘Pray ‘de zoveelste hit van zijn succesvolle album ‘Please Hammer, don’t hurt them’.  De fundering voor deze plaat is  ‘When doves cry’ van Prince en deze  komt uit het jaar 1984. Net als ‘Hammer to fall’ van Queen trouwens.Maar het duurt wel even voordat deze voorspelling uit komt.

 Honkballer Stanley

Zo is MC Hammer in 1984 nog gewoon Stanley Kirk Burell, de honkballer. Hij is slagman voor de Oakland Athletics  met de bijnaam Hammer. Ook. Volgens ingewijden staat de latere MC  in die tijd ook bekend als ‘pipeline’, gezien de zeer goede band met coach Charlie. Hartstikke mooi dat honkbal, Stanley wil rappen. Gaat ie ook doen. En zo maakt hij zes jaar later als MC Hammer een hele snelle opmars , mede dankzij zijn vrienden  uit het Oakland Athletics honkbalteam.

Gevecht tegen geloofwaardigheid

Maar net zo snel vergaat het succes weer. Na ‘Pray’ lijken de gebeden niet meer gehoord en gaat de carrière  in tegengestelde richting. Met de aankondiging ‘Here comes the Hammer’, dropt hij het commerciële  MC uit zijn artiestennaam en raakt daarna nog veel meer kwijt. Hammer is niet meer mainstream. Ook het succes, het geld en de populariteit verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mc Hammer wordt Mc Pipeline als hij niet uitkijkt. En zo begint het gevecht tegen geloofwaardigheid, je hebt immers in de rapwereld pas respect als het ‘real’ is.

Vanilla Ice

Goed voorbeeld is voormalig concurrent Vanilla Ice. Die is definitief niet ‘real’ meer nadat hij ongevraagd een nummer van – hey, heb je hen weer- Queen gebruikt. En dat glashard ontkent. En daarna een parodie wordt van Jim Carrey. Genoeg over die Vanilla, Hammer glijdt ondertussen met een tussenstap in de gansta-rap, in recordtempo de anonimiteit  en het faillissement in. Dat terwijl hij een paar jaar eerder in een pofbroek nog de commerciële jongen uithangt. Maar weet je nog, Queen had ons al een enorme hint gegeven door  ‘Hammer to fall’.

Legacy van Hammer

Opstaan dan maar. Hedendaags heeft Hammer  miljoenen volgers op twitter. Ondanks zijn kortstondige succes, is zijn legacy dan ook enorm groot. Zo doorbreekt hij heel wat taboes in de rapwereld op commercieel gebied (bijvoorbeeld reclamespotjes doen) en zet hij met zijn huppelrap in de 90’s de deur open voor vele andere en ‘softere’ acts als bijvoorbeeld en ik zeg maar iets, Will Smith.  En zo heeft Hammer zeker zijn stempel gedrukt. Of als voormalig en anoniem honkballer beter geformuleerd: zijn slag geslagen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s