Reminded and Rewinded top 3: De drie van Wes

Deze week overleed Wes Craven, de schrijver en regisseur die ons in de 80’s aan Freddy Krueger voorstelt, het horrorgenre in de 90’s nieuw leven inblaast met ‘Scream’ en tussendoor een van de meest legendarische afleveringen van de Twillight Zone regisseerde. Ok, dat laatste is tamelijk subjectief. Ach, nog even de ereronde van Wes.

1.Nightmare on Elmstreet (1984-1994)

Vastleggen in volledig scherm 3-9-2015 193845De eerste Nightmare on Elmstreet  heb ik  zo vaak gezien dat ik deze kan dromen. Weet ik, is niet verstandig, want dat is nou net het favoriete speelveld van Freddy Krueger, een  verbrande  man met een vlijmscherpe handschoen, vloekende kleding en een vieze hoed. Het door Wes gecreëerde karakter Freddy wordt  een cultheld.Gespeeld door de overigens in real-life zeer symphatieke acteur Robert Englund,

A nightmare on Elmstreet uit 1984 is niet alleen de start van de Johnny Depp’s carrière. Het is  ook  de start van een een enorm populaire filmserie waar de teller op een bodycount van 40 en een totaal van 7 films (met New nightmare’ uit 1994 als zeer waardige afsluiter) blijft staan. Vijf jaar geleden verscheen er een 4 uur durende documentaire over deze legendarische filmreeks. En ook nu, na meer dan dertig jaar, blijft (met name deel 1 van) A Nightmare on Elmstreet  een beetje Heather Langenkamp, heel veel Robert Englund maar vooral Wes Craven. Daarom kan je de shitty remake van een paar jaar geleden rustig vergeten.

2. Scream (1996 – 2011)

Vastleggen in volledig scherm 3-9-2015 193821Nee, dan is die recente MTV remake van Scream beter. Maar het origineel blijft onovertroffen. Met ‘Scream’ zet Wes met deze filmserie van uiteindelijk vier films weer de toon en de horrorwereld op zijn kop. Het slasher-genre wordt gemixt met een whodunit-scenario en Scream maakt in 1996 een enorme impact. Het is een horror-filmreeks dat spot en speelt met alle horrorregels die Wes zelf nog heeft toegepast in de ‘Nightmare’ -reeks. Er volgen al snel geslaagde en minder geslaagde varianten op de filmreeks dat van Neve Campbell een wereldberoemde actrice maakt.

Maar net als de rest van de filmcast verschijnt zij dit jaar niet in de serie ‘Scream’ dat is gebaseerd op de film. Losjes dan. De makers van de serie hebben de rechten van het ‘Ghostface’ masker niet weten te verkrijgen en dan is een van de meest iconische aspecten van de filmserie al weg.  De meest iconische, Wes Craven zelf, heeft zowel qua schrijven als regisseren geen enkel aandeel in de overigens zeer populaire serie. Dan hebben we dus het echte ‘Scream’ van Wes en een ietwat surrealistische tv-serie.

3. Twillight Zone -Shatterday(1985)

Vastleggen in volledig scherm 3-9-2015 195216Toch een beetje Wes eigen, want hij speelt vaak met parallelle werelden in zijn films. Een droomwereld en de realiteit lopen door elkaar in de Nightmare films, in Scream blijkt in je veilige, naaste wereld van familie en vrienden niets te lijken wat het is. Maar de legendarische serie ‘Twillight Zone is één grote parrallelle wereld. Dat treft voor Wes. In de door Wes geregisseerde aflevering Shatterday’ gaat het over een strijd tussen een man en zijn alter-ego. Bruce Willis, in real-life op het punt van zijn doorbraak, speelt in deze aflevering zowel een minder geslaagde als  geslaagde versie van zichzelf.

Zijn geslaagde versie grijpt in en neemt het leven van de minder geslaagde versie letterlijk over. Net als in al die tientallen afleveringen van de Twillight Zone is hier ook weer een moraal. Neem geen genoegen met zozo. Of zoals Wes over de huidige horrorfilms zelf zegt: “Everybody’s making horror films and, to me, not especially well. I don’t know if it’s [due to] the corporations taking over studios or what it is. But it really calls for some young filmmakers to come in and just do something from their hearts.” Wes in peace.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s