Wendy James! En oh ja, de rest van Transvision Vamp


Op 4 november 1983 wint Uruguay de Copa America ten koste van Brazilië en dat kan nu niemand herinneren, net als Transvision Vamp. Die act ontstaat op diezelfde avond en houdt het succes maar kortstondig vast. Net als Uruguay de beker eigenlijk. Maar laten we dat voetbal even vergeten, songwriter Nick Christian Sayer heeft op die novemberavond wel wat anders te doen. Netwerken bijvoorbeeld.

Saturn 5

Hij zoekt een zangeres voor zijn naamloze act en tot die avond is die zoektocht niet bijster succesvol geweest. Hangend aan de bar ziet hij plots Wendy James het podium op lopen. W.o.w, missie geslaagd, Nick heeft zijn zangeres gevonden. En hier hoef ik niet eens de FF knop in te drukken. De scholiere dropt na haar optreden en een gesprek met Nick meteen van school en ze gaan beiden werken aan songteksten. Voor een film, dat dan wel weer.Beiden sf-liefhebbers en met name dol op de cultfilm Saturn 3, willen Nick en Wendy dolgraag een film maken. Na lang nadenken wordt dat Saturn 5. Ja, ik vind het ook origineel, maar de creativiteit kent dan geen grenzen. Zo komen ze meteen ook met de naam van de act:Transvision Vamp. Ok, een act met alleen een gitarist en en zangeres. Maar Nick weet nu waar je mogelijke aanwinsten kan vinden, dus het is niet zo gek dat ze bassist Dave Parsons in een pub vinden.

Met Tex loopt het flex

Het trio begint te oefenen in een flatje en dat kan gehorig zijn. Zo komt buurman Anthony ‘Tex Axile’ Doughty eens kijken en verlaat het pand weer als de drummer en keyboard-speler van de band. Naast boegbeeld Wendy trekt ook het geluid de band al snel de aandacht van Brian Carr, die o ja, het demootje wel wil  doorspelen aan MCA Records. Zo krijgen we hier ook  ‘I want your love ‘ op de radio en dat zijn te gekke weken. Zoals het een echte eendagsvlieg beaamt, verdwijnen Wendy en co daarna weer volledig uit het Hollandse zicht.

Te creatief

Wellicht kan je ze dan nog net horen op het Scheveningse strand, want in eigen UK dendert het succes nog even verder.  Maar met het derde album  ‘Little Magnets Versus the Bubble of Babble’ komen ze echter niet weg.Alleen al vanwege de titel wordt het op voorhand afgekeurd door MCA.Hoewel het wat creatiever bedacht is dan, ik noem maar wat, Saturn 5, is de afwijzing van de platenmaatschappij de uiteindelijke  nekslag voor de band. Dat ondanks dat het album wel wordt uitgebracht.

Nadat Uruguay eind 80’s haar titel nog wel prolongeert, is Brazilië inmiddels de nieuwe cuphouder. Daarna horen we al snel niets meer van Nick, wordt drummer Tex Axile de partner van en stapt bassist Dave Parsons over naar de band Bush. Dat is mooi, maar Wendy dan? Die gaat  solo met liedjes van Elvis Costello, rolt in een wat meer alternatieve band, en vorig jaar is de artiestenstatus weer  solo. Een vamp die van verandering houdt dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s