Flashback 1992: ‘Happiness is only real when shared’


Pearl Jam heb ik begin 90’s korte tijd gezien als dat bandje dat meelift met het succes van Nirvana. Volkomen kort door de bocht en onterecht. Kort na ‘Alive’ moet ik al erkennen dat er wat meer is met deze band en met name de muzikaliteit van Eddie Vedder. En de man blijft daarna verbazen, meer recent nog met de klassieker ‘Just Breathe’. Zijn muzikale genialiteit wordt ook onderstreept in een van de beste films die ik ooit heb gezien: Into the wild.

Chris McCandless

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, die letterlijk alles achter zich verbrandt en naar Alaska trekt..met verstrekkende gevolgen. Maar waarom eigenlijk? De 22-jarige student heeft het voor elkaar, maar toch kiest hij voor een zwervend bestaan met als ultieme doel: de middle of nowhere van Alaska. Dat gaat in ieder geval twee jaar goed. Alaska bereikt hij ook en daar heeft hij het  in een verlaten bus zo´n 16 weken uitgehouden. Het eindigt voor hem in een drama.

Mythe

Vastleggen in volledig scherm 5-2-2016 223505Twee weken (18 augustus 1992) na zijn overlijden vinden paar voorbijgangers hem. Wellicht door verhongering.  De mythe rond zijn dood, dus nooit helemaal bewezen, blijft in stand. De ene theorie zegt dat hij op het laatst niet meer helder is door de honger en een verkeerde plant eet. Een andere mythe is dat hij door verhongering omkomt doordat hij een woeste rivier niet meer over kan komen door de wisseling van seizoenen.

Happiness is only real when shared.

Droom boven voorbereiding. Die overgang is zo´n 4 kilometer verder wel aanwezig, maar hij heeft op dat moment geen goede plattegrond en geen kompas. De voorbijgangers vinden ook een dagboek waar Chris zijn hele reis in beschrijft. Het is het begin van een wereldwijze fascinatie voor Chris.  Te laat. Het is aandacht waar hij, gedesillusioneerd  in het koude Alaska , zelf niets van wil weten. Hij heeft dan ook een boodschap achtergelaten in zijn caravan, gehakt in het hout: ‘Happiness is only real when shared.” Dat is zijn dramatische eindconclusie.

Geweldige soundtrack

Zijn dagboek wordt eerst in boekvorm gegoten door Jon Krakauer en later verfilmd door Sean Penn.Eddie Vedder wordt gevraagd voor de soundtrack en het levert hem een Golden Globe op voor ´Guaranteed´.  Een plaat dat  opmerkelijk gezien nooit is uitgebracht. ‘Long Nights´ ook niet, maar deze is als titelsong bij iedereen bijgebleven, in ieder geval bij hen die  de film hebben gezien. Over de muziek is het iedereen wel eens maar er wordt nog steeds eindeloos discussie wordt gevoerd over Chris. Hoe dan ook, hij heeft de ultieme droom geleefd en heeft het uiteindelijk met de rest van de wereld kunnen delen.

Vastleggen in volledig scherm 5-2-2016 225212

Advertenties