Hoor die drummer gaan:Chad Jackson

Samples openen een hele nieuwe wereld van mogelijkheden. Op ‘Welcome to the terrordome’  uit ’89 rapt frontman Chuck D . van Public Enemy zich door heel wat samples heen met de oneliner  ‘Here’s your ticket, hear the drummer, get wicked’.  Drie jaar later duikt deze oneliner weer op als het voor de remake van ‘Bring the noise’ wordt gebruikt. Door de beroemde samenwerking met Anthrax op deze ’91 versie  wordt met  dit werkje de basis gelegd voor het later retepopulaire nu-metal. En in een wereld waar het wemelt van de samples, wordt die ene zin uiteindelijk dus zelf ook een sample. Die is zeker blijven hangen.

Oneliner

In ieder geval bij club-dj Mark Chadwick. Hij bouwt als Chad Jackson tussen ‘Welcome to the terrordome’  en de remake van ‘Bring the noise’  met Chuck D’s ‘Hear the drummer(get wicked) een heel nummer om de oneliner heen. Voor Mark geen enkel probleem. Hij draait jaren voor de plaat al o.a. in de Hacienda (Manchester) en Heaven (Londen) en het mixen en klooien met platen wordt langzaam een kunst.  Na in 1987 al Brits kampioen te zijn geworden, wint hij in datzelfde jaar ook het prestigieuze DMC World DJ Championships. Dat maakt hem heel  snel  bekend bij een select publiek, toch moet hij nog drie jaar wachten op die ene grote hit.

Berg samples

Die komt er ook, alleen blijft het wel  bij die ene grote hit. Maakt Mark niet uit. Hij heeft als Chad met de plaat al een stukje muziekhistorie geschreven  door het samenvoegen van een hele berg samples waarmee hij meteen zijn visitekaartje afgeeft. In ons tijdperk is de plaat wellicht een wat minder grote prestatie, maar het kenmerkt een grote ontwikkeling in de muziek. Nadat rap in de 80’s veelal een monopolie heeft op het gebruik van vele samples in een plaat, slaat het eind 80’s over naar danceplaten als die van M/A/R/R/S, Bomb the Bass en later natuurlijk Chad. Daarmee blijft het een zeer creatief werkje dat doordat er nog een hele stapel platen in de 90’s uitkomen wel een beetje anoniem achter is gebleven in dat decennium.

Net als Mark zelf. Hij heeft dit kunstje niet in nog meer hitlijstnoteringen kunnen omzetten maar hij is heel actief gebleven. Zo is hij nog steeds bezig als producer, als club-dj en als leraar. Ja, leraar. Wil je het dj-vak leren van de man? Dat kan, gewoon aanmelden bij het ACM in Guildford en get wicked.

Advertenties

2 gedachten over “Hoor die drummer gaan:Chad Jackson”

  1. Dit was een superplaat die tijd…en nog steeds een knaller als je hem draait…
    Onwijs bedankt for another nice read…

    Ik heb je mail ontvangen en mail je zo snel mogelijk terug….
    greetz…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s