-French kissing in the USA: Lil’ Louis


‘French kiss’ is echt zo’n plaat dat op de bruiloft van Bob en Karin niet in de smaak zal vallen en dat is volkomen wederzijds. Want hoewel Marvin ‘Lil’ Louis Burns in 1989 volledig uit de lucht lijkt te vallen,is hij dan al in Chicago een hele grote dj met house-icoon Frankie Knuckles als grote voorbeeld. En Lil’ Louis draait niet op bruiloften. Wel in clubs en overal waar hij in die tijd draait, heerst zijn ‘French kiss’.

Eerste impact

Lil’Louis vertelt ten tijde van deze hit  dat hij zenuwachtig was op het moment dat hij de plaat voor het eerste draaide. Zoals hij verwacht, valt de dansvloer volledig  stil tijdens de breakdown. Nadat de plaat weer op volle snelheid is, gaat de dansvloer echter uit haar dak. Opgelucht weet Louis dan dat hij een hit te pakken heeft. Die breakdown doet het hem in de plaat. ‘French kiss’ begint op volle snelheid, in het midden  zakt het tempo vervolgens tot nul en hoor je gekreun dat bijna een minuut doorgaat. Tegen de tijd dat je je realiseert dat je Bob en Karin als buren hebt, de ramen open hebt staan en naar de radio wil rennen om het volume zachter te zetten, is de plaat al weer op volle snelheid.

Boycot BBC

De plaat is weer eens wat anders in dat 1989 en levert zelfs een boycot op door de BBC. De ietwat preutse omroep vindt het ‘zwaar ademhalen’ niet cool en dat werkt. Want ja, negatieve publiciteit. Maar ook in het wat meer ruimdenkende Nederland wordt er ook wat vreemd tegen aan gekeken. Legendarisch is de uitspraak van Lex Harding bij de top40-uitzending:”Je zult maar toerist zijn, op je hotelkamer verveeld aan de knoppen van je radio zitten te draaien en je hoort dit… Welkom in Nederland”

Kort en mysterieus

De plaat is kort, puur om commerciële redenen. Op last van de platenmaatschappij wordt van de oorspronkelijke video een videoclip van pakweg 2,5 minuut gemaakt en de plaat ingekort tot een radiovriendelijke 3 minuten. Wat weinig mensen dan ook weten is dat de oorspronkelijke versie bijna 10 minuten duurt en zang bevat. Met de leadvocals van Shawn Christopher  en die mysterieuze vrouw die ook weer van de partij is. Net als op de radioversie is dat Karlana Johnson. Opmerkelijk krijgt Karlana ook de credits voor het schrijven van het nummer, wellicht is haar aandeel een a4-tje met heel veel uh’s en ah’s.

Gehoorbeschadiging

Maar met de de mythe ontrafeld en de geheimzinnigheid weg, verdwijnt ‘Lil’ Louis  meteen na zijn klassieker. ‘Om de batterijen op te laden’ volgens eigen zeggen. HIj begint een nachtclub, maar de plaat keert nog meerdere malen terug in diverse remixes. Zo nu en dan geeft hij interviews, doet een set en doorbreekt dan het stilzwijgen . Letterlijk, want begin dit jaar lijkt Louis gehoorbeschadiging te hebben opgelopen, maar het viel uiteindelijk mee. Kusje erop.

Vastleggen in volledig scherm 31-7-2015 003259

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s