Flashback 1992: “We do have a great deal of respect as well for this masterpiece as for it’s creator”

Je gaat als artiest recht op de nummer 1 af, slaat alle concurrentie van je af, wat kan er nog fout gaan? Van alles. Nabestaanden die niet zo into house zijn bijvoorbeeld. Het Belgische Fortuna, oftewel Michel Bellens en Eric Bonnast,  maken een houseversie van Carl Orff’s Carmina Burana. Concurrerende act en het ook Belgische Apotheosis (Luc Rigaux en Patric Samoy) doet er qua beats nog een schepje boven op. Leuk ideeën, aardig uitgewerkt, alleen niet goed nagedacht.

Erven van Orff

De erven van Orff kunnen namelijk niet lachen om die grappige act met een mollige Satenig als Cleopatra, de eigen bewerking van het muziekstuk , paardengehinnik aan het begin van de video en de rap van Eric Sumbu. En dan niet te spreken over die versie van Apotheosis, die stampende houseplaat zal Orff in zijn graf doen omdraaien.  Want o ja, hij is dan nog maar tien jaar geleden overleden.

Respect

Belangenbehartiger van het werk van Orff, Buma Stemra,  ziet dan zeker een kans en spant namens de erfgenamen een rechtszaak aan. De platenmaatschappijen Indisk (Apotheosis)  uit België en Red Bullet (Fortuna) uit Nederland zien de rechtszaak gelaten tegemoet. Het is toch maar een parodie, maar met respect. Zo staat op het cd-hoesje : “Fascinated by the classical theme from ‘O Fortuna’ of Carmina Burana by Carl Orff we decided to produce a special version for a club audience. We do have a great deal of respect as well for this masterpiece as for it’s creator.”

Geen ode

Dat is mooi geformuleerd, maar nee. De rechter oordeelt dat het hier geen geslaagde ode of parodie betreft maar aantasting van persoonlijkheidsrechten. Kortom, dat mag niet. Zo wordt met deze uitspraak het einde van beide platen bezegeld. De gevolgen zijn groot. De platen mogen niet meer worden gemaakt en verkocht. Voorraad moet worden vernietigd en de platen mogen nooit meer op tv en radio worden gedraaid.

Geen protest

Indisk protesteert nog een beetje  en voor hen heeft de rechter nog een extra opdracht. Als de versie van Apotheosis nog ergens verschijnt, of het nou de single of een verzamel-cd is, dan staat er een boete van 1.000 gulden (450 euro) klaar. Ook moet Indisc  bovendien binnen twee dagen een brief aan de platenwinkels zenden, waarin staat dat hun versie uit de handel moet worden genomen. De geleverde exemplaren moeten retour worden gezonden aan de platenmaatschappij.

Collectors item

De acts krijgen dus rake klappen. Ondanks dat de samenstelling van de hitlijsten over langere periode wordt gedaan, vliegen de platen binnen enkele weken uit de lijsten. Fortuna is wellicht niet zo fortuinlijk voor de platenmaatschappij en Apotheosis is ondanks de groepsnaam niet het beste voorbeeld,  maar de singles zijn nu collector-items en schrijven hitgeschiedenis. Deze achtergrond maar vooral door het verbod op airplay,  heeft er voor gezorgd dat ze niet zijn geëindigd als het zoveelste foute nummer in een of ander radioprogramma . Op zich ook een winstpuntje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s