Eigenzinnigheid in het kwadraat:Chumbawamba


‘I get knocked down, but I get up again. You are never gonna keep me down’…Ja, die plaat is wel blijven hangen. Makkelijk mee te zingen, aangezien deze regel tig keer voorbij komt in het nummer. Maar weinig mensen noemen spontaan de titel “Tubthumping’  erbij. De groep is wat minder moeilijk. Dat is Chumbawamba. Is de missie van de band toch geslaagd.

Goochelen met letters

De band wil in de 80’s simpelweg een naam die niet gauw gedateerd zal worden en mensen zullen blijven herinneren. Het betekent als groepsnaam verder dan ook niets. Met welke theorie je ook komt, het is net zoiets al Krezip, alleen dan Brits en hier kun je er geen ander woord van maken als je het door elkaar husselt. Datzelfde geldt ook voor het laatste album:ABCDEFG. Ook hier is het antwoord simpel: het zijn zeven muzieknoten. Of de zeven eerste letters van het alfabet. Of het hier ook eigenzinnigheid is of simpelweg gebrek aan inspiratie, het zal er wel tussen in liggen.

Doorbraak bevalt niet iedereen

Want kort na de release gaat de band na 32 jaar uit elkaar. De van oorsprong anarchistische groep heeft dus langer bestaan dan menigeen denkt. Bandlid Dunstan Bruce is as we speak  van plan een film te maken over de band met die ene grote hit. En dat  ‘Tubthumping’  valt in de 90;s vooral bij fans van het eerste uur niet bepaald lekker.  De groep werkt namelijk in 1989 nog mee aan een EP genaamd ‘F*** EMI en acht jaar later tekent de band bij dezelfde platenmaatschappij en wordt mainstream. Voor even dan.

Tubthumping in de praktijk

O ja, goede vraag: wat is tubthumping? Dat is in Engeland een radicale speech. Eigenlijk een heel stoffig woord, dat vooral in de decennia achter ons wordt gebruikt voor iemand die in Hyde Park op de beroemde Speakers Corner op een zeepkistje zijn woord doet. De band ziet zich ten tijde van het nummer als moderne tubthumpers. Maar nadat tegen de gevestigde orde aan is geschopt,  gaat het nummer uiteindelijk gewoon over zo ongelooflijk dronken worden dat het onmogelijk wordt bandnaam en titel in een keer goed uit te spreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s