Raar, raar, opvallen: Sigue Sigue Sputnik


In de beginjaren wordt ene Annie nog gevraagd voor de band, maar gitarist Tony James besluit dat alleen vrouwelijke zang niet goed voor de band is. Annie Lennox gaat wat anders doen en de band gaat verder als Sique Sique Sputnik, een van de opvallendste groepen uit de jaren ’80.

Wie biedt er meer?

En dat is nou net de bedoeling. James heeft goed naar Malcolm McLaren gekeken en met name hoe hij de Sex Pistols in de markt heeft gezet. Zo veel mogelijk opvallen. James weet dat ze iets bijzonders moesten doen en de band maakt een demotape met allerlei sf-fragmenten. De kracht van het mysterie doet zijn werk en platenmaatschappijen bieden tegen elkaar op. Achterover leunend, kiest de band uiteindelijk voor EMI.

Voortdurend nieuwe verrassingen

De leadsingle wordt ‘Love Missile’ en groeit uit tot hun grootste internationale succes. Niet zo moeilijk,het is ook meteen het enige succes.Gesteund door deze rare single, krijgt ook het bijbehorende album ‘Flaunt it’ enorme aandacht. Hiervoor bedenkt de band het plan om tijdens de normale pauzes tussen de nummers advertentieruimte te verkopen. Jaahaa, de band valt op. Maar volgende vraag : hoe hou je dat vast?  Kort na dit nummer is de verrassing eraf en worden ze als snel door de media bekritiseerd dat ze, zoals vele bands in de jaren’80, voornamelijk aandacht besteden aan hun imago.

O nee, heb je die drie ook weer

Dat klopt,de muziek moet meer mainstream en gelukkig is ook daar weer SAW.  Maar niet iedereen staat in die tijd te springen om te mogen samenwerken met drie wonderboys van de muziekwerekd. Maar soms moet je wel wat, al is het om je succes nog even te verlengen.In een soort wanhoopspoging wordt de band door de platenmaatschappij gedwongen om met het trio tot een productie te komen. De band heeft zo’n aversie tegen deze samenwerking dat er op de albumhoes ‘Non Rock and Roll product, distributed under pressure’ komt te staan.

Nooit helemaal verdwenen

Aangezien de platenmaatschappij het laatste woord heeft, dus ook ook wat er op de platenhoezen komt te staan, lijkt mij dat dit ook publiciteit is geweest. Niet dat het veel helpt, de magic is al heel lang gone, de heren verdwijnen als een raket jarenlang in het niets. Tot de komst van internet zoals we het kennen. Daar krijgen de bandleden van Sique Sique Sputnik hun eigen-eigen plekje en zo leven de eendagsvliegen langer voort dan die drie maanden in 1986.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s