Flashback 1992: ‘Such a body is an even more utopian enterprise than the Tower of Babel’.


Margaret Thatcher is altijd een grote tegenstander  geweest van de Europese integratie dat leidde naar en tot de Europese Unie. Ze was meer Europees realist. Samenwerking ok, maar geen bevoegdheden overdragen. Dat is vooral sinds 2005 een veelbesproken issue, maar Margaret voorzag het al eerder. Europa is een onderwerp dat tijdens haar gehele regeerperiode(1979-1990) op de achtergrond heeft meegespeeld, Letterlijk van begin tot eind.

Politiek verbonden aan Europa

Zo wordt in het jaar van haar aantreden, 1979, de eerste basis  gelegd voor de monetaire unie. Het Europees Monetair Stelsel(EMS) ziet het levenslicht op Duits-Frans initiatief. Dit zal  elf jaar later voor een groot deel het einde van haar politieke carrière betekenen. Thatcher verliest het uiteindelijk van Europa, maar na een pittige strijd. Zo verzet ze zich tijdens de 80’s en 90’s steeds feller tegenover vergaande Europese integratie en dat leidt tot drie hele beroemde speeches.

De Brugge speech

Allereerst in 1988. In dat jaar spreekt ze in Brugge voor het Europa-college. In haar toespraak stelt  ze onder anderen “Bereidwillige en actieve samenwerking tussen onafhankelijke soevereine staten is de beste manier om een succesvolle Europese Gemeenschap op te bouwen.”  Dat is een duidelijke hint naar de E.E.G. , de voorloper van de huidige EU. Iets waar ze mee kan leven. Maar verdere bevoegdheden: No!

No, no, no!

Dat woord komt daarna drie keer terug  in haar felle speech uit 1990 in het Britse House of Commons.De beruchte uitspraak ‘No, no, no!’ is haar antwoord op voorstellen van Jaques Delors om het Europees Parlement meer bevoegdheden te geven. Een instituut dat ook echt vorm begint te krijgen in het jaar van haar aantreden. Tja, Thatcher en Europa, niet bepaald Bassie en Adriaan. En dat blok aan haar been wordt een struikelblok. Want haar politieke lot wordt uiteindelijk verbonden aan Europa.

De euro wordt geboren

Na jarenlang keihard de scepter te hebben gezwaaid  over haar partij en Engeland, is haar politieke einde een opvallend razendsnel proces. Met name vanwege haar visie op Europa wordt ze door eigen partij gedwongen af te treden. Daarna worden binnen enkele maanden grote stappen gemaakt naar de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. Het is inmiddels 1992, tijd en plek waar definitief de euro wordt geboren. Vlak voor de ondertekening en daarmee definitieve komst van de munt,houdt Thatcher haar meest opmerkelijke speech over Europa .

‘I told you so’

In Den Haag en vanwege een wereldconferentie,  geeft ze een beschrijving van een scenario hoe het niet moet met Europa. Het is achteraf gezien een precieze schets van de huidige EU en eurozone. Ze sluit kans van slagen uit door de uitspraak ‘Mr Chairman, such a body is an even more utopian enterprise than the Tower of Babel”.  Deze opmerking is tegenover dovemansoren. Zo gaat de euro  moeiteloos ter goedkeuring door de Europese parlementen en doet het eind 90’s al mee aan de geldmarkten . Dat is heel erg snel, ook tot spijt van diverse betrokkenen achteraf. Ja, met de wijsheid van…en nog meer blabla..je snapt het wel. Zo ziet Margaret nog voor haar overlijden die voorspelling van ’92 uitkomen. Met gemengde gevoelens heeft ze vast en zeker een  ‘I told you so’ gemompeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s