Zeitgeist: #Selfie


Een van de meest gehate platen van vorig jaar is ‘#Selfie’ van The Chainsmokers. Vooropgesteld, dat is geen persoonlijke mening, ik vind het best een aardige plaat. De ruime weerzin tegen de plaat is dan ook een constatering. Want op YouTube zijn er maar weinig platen uit 2014 die na een jaar nog zoveel discussie opwekken als deze.

Weerstand

Dat is in de eerste plaats te danken aan model Lindsey Diane Alton. Zij doet haar best om een typetje te spelen met een zeer beperkte belevingswereld, waarvan de omvang niet veel groter is dan een schermpje. Haar personage wekt dan ook weerstand op bij het publiek en dat is best grappig. Want is dit niet hetzelfde publiek dat ook massaal gehoor geeft aan een oproep om selfies op te sturen voor de clip?

Playbackend model

Bij sommige van hen is dat toch een klein gebrek aan zelfreflectie,oftewel een soort selfie met wel alle tekortkomingen. De video is een bewegende spiegel en deze wordt hen in feite door het duo voorgehouden. Daarbij valt men over een personage, gespeeld door een model dat simpelweg een Milli Vanilli doet. Lindsey acteert en playbackt, meer niet. Dat doet ze  naar behoren, gezien de reacties van het publiek, maar ze stelt in een interview dat ze van oorsprong  zeker geen actrice is.

Personage

En haar  ‘stem’, Alexis Killacam, is naar eigen zeggen zeker geen zangeres. Toch denken The Chainsmokers meteen aan haar als zij het concept voor haar personage creëren. Alexis kent het duo al wat langer en ze volgens het duo geschikt voor de rol. Niet zozeer omdat ze overal zweeft op een air van me, myself and I, maar omdat haar stem wat uit de hoogte van toon is. Met Lindsey als uithangbord is dat die spreekwoordelijke kers en zo maakt het duo een geslaagde parodie en meteen een weergave van de recente zeitgeist.

Keep it to myself(ie)

Daarover gesproken: hoe belangrijk zijn selfies eigenlijk voor de betrokkenen?  Lindsey is als model een betaalde selfie, voor The Chainsmokers vallen selfies in de categorie mwah en soms Alexis stelt tot slot dat zij  wel eens een selfie maakt, maar zij voor de rest ver weg van het personage staat. Kan kloppen, zo heeft ze een zeer bescheiden rol in de clip(goed kijken) en deelt ze haar foto’s op Instagram niet met iedereen. Haar account is daarmee ook een selfie,in goede zin van het woord dan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s