Grijze muis in de picture: Joe Public

De grijze muis is een optelsom van zozo, algemeen en gemiddeld, een zogenaamde Jan modaal. Valt niets op aan te merken, hij valt simpelweg niet op. Is van alle tijden en is overal hetzelfde. Als je in Amerika bijvoorbeeld belastingtechnisch nog net interessant voor de overheid bent, dan heet je daar Joe Public. Een anoniem iemand  met zijn eigen gangetje in de maatschappij. Of in de hitlijsten.

Volg de hype

Even rewind naar 1992. Deze muzikale Jan Modaal, bestaand  uit Kevin Scott, Jake Carter, Dwight “Mr. Dew” Wyatt en Joe “J.R.” Sayles, is net  ontstaan uit de groep Atension. Meeliftend op de New Jack-Swing-hype dat rond de decenniumwisseling ’80-’90 ontstaat, tekent de groep bij Columbia Records en gaat voortvarend van start.  Alleen, een  grijze muis staat niet erg bekend om de tomeloze creativiteit.

Swingen met een boodschap

Geheel in lijn van de groepsnaam, brengen ze voorspelbaar het gelijknamige debuutalbum ‘Joe Public’ uit. Op het toch verrassende album vinden de vier onopvallend zowaar een nieuwe stijl uit: maatschappelijk betrokken New Jack. Swingend met een boodschap. Prima voorbeeld is  het nummer ‘Live and learn’ dat in eerste instantie aan ieders aandacht ontglipt maar toch plots hoge noteringen heeft in de internationale hitlijsten.

Beroemd in Buffalo

Je verwacht het niet. Net als de band. En niet in de laatste plaats is hun thuisplaats Buffalo ook verrast. De stad eert de band dan ook meteen  met een award, vooral omdat de band naast zichzelf ook de stad op de kaart heeft gezet. Dat is mooi. Op die avond dan, want in de picture te blijven wordt natuurlijk nog een klus. Lukt dan ook niet. De groep wandelt in de hitlijsten als een grijze muis naar beneden, de anonimiteit weer in.

Easy come, easy go

Ho, nog niet helemaal. Aan de overkant, in de US, scoort de band nog een paar vergeet-mij-nietjes, maar dat baat niet. Deze platen kan nu niemand meer oplepelen. Na het het floppen van het tweede album’ is het dan ook klaar. De titel  van het album ‘Easy come, easy go’ is daarom zelden toepasselijker geweest. You live and learn dus.. En hedendaags lijken de bandleden, op zanger Jake Carter na als producer, van de aardbodem verdwenen te zijn. Oftewel, als een Joe Public weer opgegaan in de massa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s