The legacy van The Fresh Prince


Will Smith is typisch zo’n voorbeeld van de kip en het ei. Is hij nou  bekend geworden bij het grote publiek door een tv-serie of hebben ze een bekendheid gebruikt om een nieuwe comedy bij het grote publiek te pitchen?

Happy rappers

Het is kip. Of ei. Wat jij wilt.  Will Smith is eind 80’s al bekend als ‘The Fresh Prince’ en treedt met zijn maatje Jeffrey ‘Dj Jazzy Jeff’ A. Townes veelvuldig op.  Ik plaats ze nog altijd in de categorie ‘happy rappers’ omdat in het vrolijke, niets-aan-de-hand rap van met name Will geen enkele vloek te horen is. Het is dan ook succesvol, tegelijkertijd met de sterke  opkomende harde rap van o.a Public Enemy dat lichtjaren van hen af staat. Ondanks het contrast met andere rapacts  hebben de twee eind 80’s wel Grammy’s te pakken en is Jeffrey een van de beste dj’s ter wereld.

Benny Medina

Contrast is ook de toverformule in het idee van Benny Medina voor een nieuwe tv-show. Na het kijken van de video ‘”Parents Just don’t Understand’ van het duo, weet hij zeker dat er iets leuks met het concept van een rapper in Beverly Hills kan worden gedaan. Inderdaad. En het blijft zes jaar leuk. ‘Fresh prince of Bell Air’ wordt een van de grootste tv-successen in de 90’s. Veelvuldig gebaseerd op Benny’s leven, volgen miljoenen kijkers de verhalen van de rapper. In 1990 begint een reeks van 148 afleveringen die later oeverloos worden herhaald.

De echte Fresh Prince

Ondanks dat het een misverstand is dat de ‘Fresh Prince of Bell Air’ gebaseerd is op Will’s leven, stelt Will in een interview uit 1990 dat hij grotendeels zichzelf speelt.  Met ‘What they couldn’t get on the record is what they’ll get on the show’, maakt hij meteen een link naar zijn rol in de act. Hoewel het duo daarna gezamenlijk in de serie voor komt, is de running gag van het uit de deur gooien van Jazzy Jeff, achteraf een voorbode van de split van het duo. Nee, split is een groot woord. Andere richtingen is een betere formulering.

Andere richtingen

Want ze zijn hedendaags nog steeds grote vrienden. Alleen wordt het samen optreden minder begin 90’s door mede de sitcom van Will. In 1993 leidt dat tot hun vooralsnog laatste cd ‘Code red’. Met name Jeff maakt de sound wat harder van toon en zo is er dan toch een vloek te horen op het reportoire van de heren. Ondanks het ‘Boom! Shake the room’ wordt het daarna stil rond het duo. Jeffrey begint een steeds succesvoller producer te worden en Will Smith richt zich steeds meer op zijn filmcarrière. Na het succes van ‘Independence Day‘ gaat hij heel toepasselijk ook in de muziek solo verder. En daarmee is het voor zowel de serie, personage als het duo tic-tic-tic-tic…boom! Maar wel volledig in het verlengde met de raps van Will: vriendelijk en no hard feelings.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s