Column:De mantra’s van Rik


Bijna een jaar geleden overleed Rik Mayall, naar mijn mening een van de beste (komische) acteurs in Engeland en een persoonlijke held. Met een enorme veelzijdigheid. Rick uit de Young Ones, Alan  B’stard en Richie uit Bottom zijn de bekende karakters, maar daarnaast speelt Rik ook tientallen compleet andere en meer serieuze rollen. En tussen al die karakters , is vast zo nu en dan ook de werkelijke Rik geweest.

Ongeluk

Waar en wanneer, is vanzelfsprekend alleen in zijn naaste omgeving bekend, ik heb hem immers niet persoonlijk gekend. De zeer extroverte man op het podium schermt tijdens zijn leven met name zijn eigen ik af naar de buitenwereld. Toch laat hij , met name na zijn ongeluk en de daaropvolgende coma in 1998 waaruit hij ternauwernood uit komt, vaker zijn serieuze kant zien. Mooi voorbeeld is zijn biografie uit 2006.  In het  boek waarin Rik als zijn eigen biograaf ook een rol speelt, beschrijft hij heel aangedikt en met veel grappen en grollen zijn levensloop. Op een hoofdstuk na.

Persoonlijk maakt impact

Tijdens het schrijven van het boek schrijft hij op een nacht zijn bijna-dood ervaring van zich af en plaatst het later in het boek. De kern van zijn verhaal is dat hij, sinds dat hij wakker is geworden in dat ziekenhuisbed, het belangrijke van het onbelangrijke voor hemzelf weet te onderscheiden. Maar zeg dat eens. ‘Woorden op een pagina hebben niet dezelfde impact dan als deze woorden door iemand tegen je wordt gezegd’,stelt hij dan ook in een interview uit 2006. Dus houdt hij, als hij twee jaar later het eredoctoraat Letteren van de Exeter University  ontvangt, een indrukwekkende speech voor geslaagde studenten waarin hij de vijf belangrijkste aspecten van het leven opsomt:

One: all men are equal, therefore no one can ever be your genuine superior. Two: it is your future. It is yours to create. Your future is as bright as you make it.Three: change is a constant of life, so you must never ever lose your wisdom. Four: if you want to live a full and complete human life you have to be free. Freedom is paramount. Five: love is the answer. Love is… the answer. You just make sure you always got those five things: equality, opportunity, wisdom, freedom and love. Then you’ll be allright.

De mantra’s, de vijf geboden van Rik kun je ze noemen. Of eigenlijk zes. Want in zijn speech doet hij er nog een bij: “Start living your lives to the full in the real, nasty, sexy world out there.”  Wellicht het belangrijkste en beste advies dat je kan krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s