Genesis-Land of Confusion(1986)

Het jaar 1986 is een sleuteljaar in de ontwikkeling van videoclips. Door de hoogtijdagen van MTV maken videoclips een enorme ontwikkeling door en dat leidt tot steeds creatievere werkjes.Zo is daar natuurlijk  Peter Gabriel  met zijn ‘Sledgehammer’ , maar vlak  Genesis niet uit. Met een opmerkelijke video weten de heren het promotiemiddel video optimaal te benutten .

Switch

Maar niet alle credits gaan naar de video, de plaat is ook niet bepaald onopvallend. Zo vinden we Phil Collins niet als componist op het singletje, maar medebandlid Mike Rutherford. En die pakt het net iets anders aan. Mike schrijft een nummer dat in gaat op de verhoudingen in de wereld tijdens de koude oorlog. Dat is dan niet bepaald een handelsmerk van Genesis, die laten in de 80’s politieke statements vaak over aan andere groepen of media.Bijvoorbeeld Spitting Image.

Spitting Image

Deze satirische show, die loopt van 1984 tot en met 1996, is legendarisch omdat de (Britse) politiek genadeloos op de hak wordt genomen. En Genesis. Om het nummer wat lichtvoetiger te maken, besluit Genesis een samenwerking met makers aan te gaan. Er worden nieuwe poppen gemaakt van de bandleden en zo maken de makers van Genesis weer een karikatuur. De video, geregisseerd door James ‘ Jim’ Yukich, is daarmee ook een fijn staaltje zelfspot.

Confused and Disturbed

Dat is precies twintig jaar later min of meer de cover van de band Disturbed ook.  Disturbed kiest speciaal voor dit nummer, omdat ze een nummer willen coveren, dat mijlenver van hun eigen sound af staat.  Het is 50/50, het kan faliekant mis gaan, maar het wordt een groot succes. En ook zij maken een indrukwekkende videoclip. Daarin staat de verhouding tussen het gewone volk en met name de banken centraal. In 2006 op bepaalde gebieden een opmerkelijke voorspelling geworden.

Follow the leader

De video wordt gemaakt door Todd McFarlane, en dat is een oude bekende. Want hij maakt ook de animaties voor Korn’s album ‘Follow the leader’. En in deze video, is deze leader Disturbed’s bandmascotte ‘The guy’.  Hij leidt de opstand in de video, een video die beter afloopt dan die clip van Genesis. Want in een land of confusion is de grootste idioot koning.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s