Phil Oakey & Giorgio Moroder – Together in electric dreams(1984)


De jaren’80 hadden zo nu en dan films die best voor hun tijd waren. Zo had je ‘Wargames’ waarin een jongen de voorloper van internet hackt en ‘Electric dreams’ waarin een zelfbewuste computer het leven van een man overneemt.

Familie Madsen

Buiten het centrale thema computer hebben deze films nog een ding gemeen:de familie Madsen. Michael Madsen, nu bekend van de Tarantino-films, heeft in ‘Wargames’ pas zijn tweede filmrol. Zijn zus Virginia heeft dat met ‘Electric dreams’. Deze leuke film is jarenlang een van de meest onderschatte films uit de 80’s en men kent lang alleen de soundtrack. Tja, dat ligt aan regisseur Steve Barron zelf. Had hij Giorgio maar niet moeten vragen.

Giorgio Moroder

Steve wil een nummer aan het einde van de film dat zowel emotioneel als  feelgood is. Het moet namelijk (spoileralert) de zwanenzang van (spoil…laat maar) Edgar worden, de computer die vanzelfsprekend erg weinig snapt van menselijke communicatie.Hij vraagt componist Giorgio Moroder en die heeft nog wel een demootje liggen.Nummer is goed, alleen tekst en met name zanger zijn niet ok.Steve krijgt een ingeving. ”Niet ok…. Phil Oakey!’ Inkoppertje, die is leadzanger van The Human League, een band waar hij intensief mee heeft samengewerkt.  Phil is daarbij idolaat van Giorgio’s werk. Win-win en dat treft.

Verbaasd

Phil schrijft het nummer op de achterkant van een pakje sigaretten op weg naar de studio. Net zo snel neemt hij het ook op. Phil vertelt nog vaak verbaasd te zijn over het succes. Aan achteraf mindere successen van The Human League zijn vaak lange processen vooraf gegaan en dan schrijft hij solo in recordtijd een wereldhit. Is er meteen een misverstandje uit de wereld. Het nummer is niet van de Human League, maar Phil heeft met zijn groep wel een eigen versie gemaakt. Deze wordt nog vaak tijdens optredens van de inmiddels 37 -jarige band gespeeld, vooral als toegift.

Cultstatus

Helemaal Oakey, maar al met al blijft het nummer de toegift van Giorgio in Electric Dreams, De film groeit uit tot een cultklassieker, met zelfs een cameo en een regeltje tekst voor de man. Als zijn plaat in de film overal door de speakers galmt, is hij het die  ‘Where is it coming from?’ uitroept. Simpel Giorgio, je eigen keyboard, samengebracht met de creativiteit van Steve Barron en Phil’s pakje sigaretten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s