Flashback 1967:”How far would you have gone? Let me show you your future.”


Op een verloren zondag las ik een uitgebreid essay van leraar Ron Jones, over zijn beruchte ‘Third Wave’ experiment dat recent verfilmd is als ‘Die Welle’, maar voor oudere generaties bekend staat als een After School  Special, genaamd ‘The Wave’ uit 1981. Dit waargebeurde verhaal uit de 60’s blijft, zelfs nu en precies zeventig jaar na onze bevrijding, een les voor nieuwe generaties.

Experiment

We gaan terug naar de Amerikaanse Cubberley High School, Palo Alto in 1967. Een van de leerlingen van Jones vraagt hoe het mogelijk is dat na de Tweede Wereldoorlog door veel Duitsers werd beweerd dat ze het allemaal niet hebben geweten. Ze zijn er toch immers zelf bij geweest? Dat ligt wel iets complexer, Ron Jones moet een goed antwoord dan ook schuldig blijven.En dat zit hem niet lekker, als leraar zijnde. Hij bedenkt diezelfde avond een experiment, dat zijn uitwerking niet mist.

Zorgvuldig opgebouwd en spelenderwijs, worden de leerlingen de volgende dagen bekend gemaakt met sterk gemeenschapsgevoel en discipline.Spoedig ontstaat er een gestructureerde beweging, het krijgt zelfs een logo en een naam :The Third Wave’. Snel breidt de beweging uit naar meerdere klassen en dan loopt het goed uit de hand. Kritiek op de beweging wordt gevaarlijk, vriendschappen komen onder druk te staan, sociale hiërarchie wisselt, er ontstaat steeds grotere agressie en intimidatie.

Harde confrontatie

‘The Third Wave’ gaat een eigen leven leiden. Jones verliest volledig de controle en besluit het experiment na een week te stoppen. Geholpen door een toevallige advertentie, organiseert hij een bijeenkomst in de aula waar de mysterieuze leider, door Ron zelf gehypet, zich eindelijk bekend zal maken. Voor een publiek van zo’n inmiddels 200 enthousiaste leerlingen staat een tv op het podium. Als Ron de knop indrukt, ziet men alleen een sneeuwbeeld. Minutenlang.De zaal verstomt. Een leerling staat uiteindelijk op en schreeuwt ‘There isn’t any leader, is there?

Nee. Maar had er wel kunnen zijn. Ron draait zich naar zijn geschokte leerlingen. ‘How far would you have gone? Let me show you your future.” Daarna vertoont het scherm  beelden van Duitsland in de opstap naar de Tweede Wereldoorlog. Beelden van de symbolen, de strakke uniformiteit, hoe de ideologie razendsnel wordt opgelegd en de agressie en de intimidatie naar tegenstanders volgen elkaar snel op. Zo geeft Ron het antwoord op die ene vraag. Dit is iets van alle tijden. Zo hadden zijn leerlingen al snel niet meer door dat ze fout bezig waren. Na amper een week.

Aftermath

Ron’s uitleg komt keihard aan bij de leerlingen, de aftermath dreunt nog even door.  Ron’s oud- leerling Philip Neel maakte een paar jaar geleden de docu ‘Lesson Plan’ over het experiment. Ron Jones geeft tot op de dag van vandaag  lezingen waarin hij stelt dat we waakzaam moeten zijn. Of zoals oud-leerling Marc Hancock in ‘Lesson Plan’ het nog eens samenvat: ‘Be careful who you follow, because you never know where to they will lead you’ .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s