Johnny Kemp – Just got paid(1988)

Begin 90’s heeft de New Jack Swing haar piek, maar Johnny Kemp is al nergens meer te vinden. Gewoon verdwenen. Dat terwijl de zanger met name in 1988 de stroming enorm op de kaart heeft gezet door klassiekers als ‘Just got paid’ en ‘Dancing with myself’. En daar blijft het bij.

Just got paid

Ted Riley, een pionier in de 80’s, bedenkt de basis van het nummer. Met name de beat is al kant en klaar en hij geeft het aan de net doorgebroken Keith Grier, oftewel Keith Sweat.  Keith  vindt het niet helemaal zijn dingetje en geeft het door aan Johnny.  De zanger gaat er mee aan de slag, zowel instrumentaal als tekst en het resultaat is zo goed, al zegt hij het zelf, dat zijn versie wordt uitgebracht.

Nieuwe deuren

Met een gigantische hit op zak en een succesvol bijbehorend tweede album, is dat de opstap. De opstap naar wat anders. Johnny is er gewoon klaar mee. Na twee succesvolle albums en met name in de US enkele grotere hits, gaat hij simpelweg een andere kant op. In een zeldzaam interview uit 2007 stelt hij dat ‘Just got paid’ voor hem andere deuren opent en hij begin 90’s commercials bijvoorbeeld leuker vindt.

Comeback

Jarenlang verdwijnt Johnny voor het grote publiek achter de schermen. Zonder nog een enkel album op te nemen, beleeft Johnny zijn grote comeback tijdens het ‘Sweat Hotel live’ concert van Keith Sweat op 14 februari 2006. Daarna heeft hij de smaak weer flink te pakken. Zo staat zijn naam deze week ook op het aanplakbiljet van het populaire Tom Journers Foundation ‘Fantasic Voyage’ . Een soort Tros lezersreis, maar dan wel  met een hele goede line-up.

Het blijft bij de 80’s

Ted Riley krijgt afgelopen donderdag een smsje van Johnny. Hij komt eraan. Nee, dat gebeurt niet. Uren later wordt de hedendaags 55-jarige Johnny gevonden op het strand van Montego Bay in Jamaica. Doodsoorzaak nog onbekend.  Johnny gaat hierdoor de muzikale geschiedenis in als een ietwat anonieme trendsetter uit de 80’s. Ondanks deze kromme tegenstelling, heeft hij dus nuttig voorwerk voor de New jack Swing  gedaan en dat heeft zich later uitbetaald voor het hele genre.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s