Celine Dion- My heart will go on (1998)

Ik vond ‘Titanic’  niet bijster spannend. Nee. Dat schip zinkt als verwacht en Rose vertelt als hoogbejaarde haar verhaal. Dan rest alleen de vraag of Jack blijft leven en dat zal wel. Of niet. Maar wie ben ik tegenover miljoenen anderen die het drama wel hartstochtelijk tot het einde hebben uitgezeten of zo enthousiast zijn over een nummer van Celine?

Twink twice

Dat Celine Dion, net definitief doorgebroken met ‘Think twice’, het resultaat van componisten James Horner en Will Jennings gaat zingen is niet toevallig. Ze is, nadat een ideetje met Enya niet doorgaat, Horner’s enige  tweede  keus, omdat Celine jaren eerder al heel graag James en Will’s ‘Dreams to dream’ wil zingen voor de film ‘Fievel goes west’. Alleen is Linda Rondstadt  in zicht van de haven haar net voor. Bijna mist Celine weer de boot, maar hoewel regisseur James Cameron voor ‘Titanic’ eigenlijk geen muzikale endcredits wil,gaat hij – als de boot zelf – last minute toch om.

Irish Rose

Celine is on board. Net als hoofdrolspelers Jack en Rose. Dat heeft in de film verstrekkende gevolgen. De verhaallijn waarin de bejaarde Rose terugkijkt op die korte tijd op het vlaggenschip, is de ultieme inspiratie voor het nummer. James Horner componeert de soundtrack op basis van wat hij zelf weet van de Titanic. Daarom hoor je na het afzeggen van Enya toch veel Ierse invloeden in de plaat . Simpelweg omdat de boot het  Ierse Cobh als laatste stop had voordat de dramatische reis begon.

Beatrice Wood

Hij laat  de muziek horen aan zijn maatje Will Jennings, die vooral gefascineerd is door het karakter Rose  als bejaarde vrouw. Hij heeft  jaren eerder regisseur Cameron’s inspiratie voor Rose ontmoet, kunstenares Beatrice Wood, die trouwens nooit heeft meegevaren op de Titanic. Op het moment dat Will de dan 101-jarige haar hand schudt, voelde hij een zo’n enorme energie en levensstroom door zijn hand gaan, dat hij deze ervaring nooit meer vergeet.

Juiste koers

Hij bouwt het nummer om deze ervaring heen dat Celine’s carrière de juiste koers laat varen. Net als Kate Winslet met de film. Die maakte echter recent schoon schip: ze kan het nummer niet uitstaan. En hoe ouder, hoe wijzer, Celine geeft haar simpelweg  gelijkTja, het kan keren. Had de Titanic ook kunnen doen. Maar dan was voor James, Will, nog eens James, Celine, Leonardo en Kate het schip met geld nooit binnen komen varen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s