Toy-Box – Tarzan and Jane (1999)


Eind 90’s werden we verrast door Aqua 2, oftewel Toy-Box. De groep was in vele vormen een copycat van hun beruchte voorgangers . Zo kwam de act ook uit Denemarken, hadden de nummers dezelfde formule van een zangeres met een hoog stemmetje en een zanger met een zware stem. Daarbij scoren ze hun eerste hit met een parodie op fictieve karakters, dit keer ‘Tarzan and Jane’. En o ja, ze sloten het succes af met een ballad. Viermaal ook dus. Nee, er zijn ook best verschillen op te noemen.

Aqua

Zo bestaat Aqua nog, Toy-Box niet. Ook is er een verschil in het aantal leden. Aqua heeft nog steeds vier leden, Toybox was een duo. Amir El Falaki en Anila Mirza ontmoeten elkaar op oudejaarsavond 1996 en als goed voornemen besluiten ze in het nieuwe jaar samen te gaan werken. Dat gebeurt met producer Per Holm-Petersen. Grote inspiratie is -verrassing – die andere Deense act. Aqua bestaat in die tijd al  een paar jaar en staan in Denemarken op eenzame hoogte. Zij breken juist in datzelfde nieuwe jaar internationaal wel door. Die doorbraak is echter kortstondig en de formule van Aqua raakt al snel uitgewerkt.

Aan het succes ruiken en weer weg

Toy-Box ruikt haar kans. Letterlijk, want met o.a een geurlijn pakt het duo het een anderhalf jaar later iets anders aan. Ze overtreffen hun eerdere hit met ‘Best Friend’ en om het succes vast te houden wordt er een  multimediaal concept gelanceerd. Het album ‘Fantastic’  wordt vergezeld van een cd-rom met screensavers, clips en er wordt een Toy-Box geur aan het cd-hoesje toegevoegd, iets van Jungle.  Maar die geur kan iets niet verbloemen: de formule heeft een korte houdbaarheidsdatum. Niet meer gebruiken na de eeuwwisseling.

Uitgespeeld

Anila en Amir gaan kort na het floppen van het nieuwe album ‘Toyride’ dan ook uit elkaar.  Anila gaat onder de naam Aneela verder en dat gaat nergens naar toe, hooguit de R’n’B-kant op. In eigen land heeft ze meer succes als componiste voor andere artiesten. Zo schrijft ze een nummer voor de soundtrack van de Bollywood film ‘Bluffmaster!”. En Amir? Die was al dansleraar ten tijde van Toy-Box en hij is blijven dansen. Hetzelfde liedje dus. Net als de muziek van Toy-Box zelf eigenlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s