Jody Watley /Eric B and Rakim -Friends(1989)


Het Goede Doel gaf in de 80’s al een aardige analyse van vriendschap, en in diezelfde tijd  had je ook deze Engelstalige tegenhanger van Jody Watley. Ondanks dat Jody wat later met haar versie is geweest, is zij achteraf gezien best vooruitstrevend  geweest. Na met haar groep Shalamar naast Kool and the Gang als een van de enige twee Amerikaanse acts mee  te hebben gezongen op de plaat van Band Aid, gaat ze in ’87 na een ruzie solo met ‘Looking for a new love’ en daarmee op zoek naar nieuwe vrienden.

Trendsetter

Tijdens die zoektocht  geeft ze onbedoeld meteen een van de bekendste one-liners uit de latere 90’s weg. Op het nummer  is als eerste de uitdrukking ‘Hasta la vista, baby’ te horen. Inderdaad, zo’n 4 jaar voordat Arnie het met zwaar accent herhaalde in de Terminator 2.  Ondanks de kreet, die is dan nog niet cool, wordt  Jody’s succes larger than life. Dat is meteen een mooie titel voor een tweede album waarmee ze dankzij de single  ‘Real love’  ook doorbreekt. Zo lijkt ze na twee platen dus met een solo-carrière juist de echte muzikale liefde te hebben gevonden.

Vriendengroepje

Dat niet alleen, ook heeft ze ondertussen ze in de muziekwereld een aantal vrienden verzameld, o.a. in de vorm van het legendarische rapduo Eric B & Rakim. Samen met hen neemt ze het nummer ‘Friends’ op. Ook hier is Jody er erg vroeg bij, de plaat maakt historie door een van de eerste platen te zijn waar R&B en Hip Hop worden samengevoegd. En meteen drie vooruitstrevende artiesten. Eric B. & Rakim zijn in 1987 al doorgebroken met het baanbrekende ‘Paid in full’ , het nummer met die sample van het toen zeer recente ‘Im Nin’alu’ van Ofra Haza. De enorme muzikale invloed van het nummer en met name de beat is nog jaren te horen in bijvoorbeeld Soul II Soul’s ‘Keep on moving’ en Enigma’s ‘Sadeness’ en talloze andere platen.

Oude vrienden

“Friends’ is zeker vooruitstrevend, maar ook voorspellend. De vriendschap tussen de twee heren verloopt begin 90’s door tegengestelde belangen steeds stroever. In de loop van de jaren’90 is de vriendschap tussen beide heren dan ook over. Ze brengen beiden met matig succes soloalbums uit, Rakim is daarmee in Nederland het meest succesvolst. We horen van hem met zijn ‘Guess who’s back?’ maar voordat we het goede antwoord kunnen roepen, verdwijnt hij ook weer voor lange tijd. Nee dan is die comeback hedendaags toch meer voor Jody, die heeft recent haar oude 80’s vrienden van Shalamar weer eens opgezocht voor een reünie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s