Flashback 1982: ‘Hi mommy’

Als je tussen de 30 en 40 jaar bent, grote kans dat  de trauma-film van je jeugd ‘Don’t go to sleep’ is. En dat je wellicht maar twee dingen kan herinneren: het pizzames en het einde van de film. Ik heb ooit in een eerdere versie van het artikel ‘slapeloos in de 80’s’ kort over deze film gehad, een van de beste films van Dennis Weaver, maar die film verdient een heel artikel. Wat maakt de film zo bijzonder?

Verdachte omstandigheden

dontgotosleepstillNiet het plot van de film, dat is best simpel. Het  gaat over een familie dat worstelt met een ongelukkig overlijden van een van de kinderen. De situatie wordt er niet beter op als ook andere leden van het gezin een voor een het loodje leggen door verdachte omstandigheden. Een opmerkelijke rol speelt daarin het overleden kind, een glansrol van Kristin Cummings, die de betreffende dochter Jennifer speelt. Verder heeft de film veel weg van The Shining van twee jaar eerder. Zo nadert het ‘Hi mommy’ uit deze film akelig dicht Jack Nicholson’s legendarische onliner ‘Here’s Johnny!’ Toch is het zeker geen goedkope rip-off.

Pizzames

Dan had ik er waarschijnlijk meer van onthouden. Want net als de film van Jack, is de film is me dan ook altijd bijgebleven, alleen met bizar weinig details. Het enige wat ik van ‘Don’t go to sleep’ nog wist, was dat ik deze ooit eenmaal op Nederland 1 of 2 heb gezien, dat het een van de engste films was die ooit heb gezien, natuurlijk het pizzames  en dat de werkelijke twist in de legendarische slotscène zit. Daarbij opgeteld die dreigende sfeer die van begin tot eind een beklemmend gevoel geeft.

Reacties

En dat maakt de film bijzonder. De film is dan ook uniek. Letterlijk, eigenlijk. Want ondanks eerdere plannen van Ned Wynn (schrijver en bijrol als medicus in de film) voor een remake, is de originele film nooit gereleased op DVD. Daarmee is het nagenoeg een collector’s item. Een paar maanden geleden vond ik gelukkig de volledige film op YouTube en dat was zeker geen teleurstelling.  Naast dat de film nog weinig aan de sfeer heeft ingeboet, was ik vooral zeer verbaasd door de reacties daar en die op IMDB. Zo zijn er wel erg opvallend veel reacties van 30’ers die aansloten op mijn eigen ervaring met de film: Een keer gezien, pizzames, einde.

Ook Poltergeist

Waanzinnig, maar het is achteraf niet zo gek dat ik de film maar een keer heb gezien op de Nederlandse tv. De film is in thuisland USA eenmalig op 10 december 1982 uitgezonden als een tv-film door ABC. Trouwens geproduceerd door Aaron Spelling. Hij heeft nooit kunnen inschatten dat zijn film zou uitgroeien tot een cultfilm met een impact op een complete generatie. Net als de castleden, want zowel Robin Ignico (Mary)als Oliver Robins(Kevin) hebben het in latere interviews nog amper over de film. Laatstgenoemde heeft trouwens Poltergeist overleefd,  dat is een hele prestatie. Maar een film die een complete generatie angst kan aanjagen…dat is bijzonder.

Vastleggen in volledig scherm 8-3-2015 020415

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s