Solomon Burke – A change is gonna come (1986)

Het is net als elke dag kijken in de spiegel, er verandert wel iets, je wordt ouder, maar je ziet het zelf niet. Zo kun je de carrière van Solomon Burke ook omschrijven. In 1986 zingt hij ‘A change is gonna come’ en dat gebeurt ook. Stapsgewijs wordt de naamsbekendheid van Solomon groter.  Na jarenlang ietwat onder de muzikale radar te zijn geweest, is er dan die echte doorbraak. Een voorspellende opname dus.

De Dijk

Voorspellende gaven of voorgevoel, Solomon had het. Een van zijn laatste of wellicht zijn laatste interview heeft als kop zijn quote ‘I’ll sing as long as I have breath’. Minder dan 2 weken later overlijdt hij op Schiphol. Hij is op dat moment op weg naar een nieuw optreden met de Dijk, maar de innige samenwerking zal bij dat geweldige album ‘Hold on tight’ voortkomend uit dat optreden, juli 2007, blijven.

Covers

Solomon is ondanks de titel ‘Bishop of soul’ een laatbloeier geweest. Maar met ‘A change is gonna come’ zet hij in de 80’s dan ook voet op Nederlandse muziekbodem, Treffend is dat dit met een cover van Sam Cooke gebeurt. Zelf tot dan geen enorme hits op zijn naam, is zijn eigen werk vooral bekend door uitvoeringen van anderen. Bijvoorbeeld door de Blues Brothers. Door de soundtrack van de film wordt ‘Everybody needs somebody’, zijn bekendste plaat.

Verandering

Ondanks dat zijn werk daarna ook opduikt in bekende films als Dirty Dancing en The big easy’, blijft hij dan ook een van de meest ondergewaardeerde soulartiesten. Op ‘A change is gonna come’ vraagt hij af wanneer die verandering dan gaat komen. Het is net als die spiegel, zijn naamsbekendheid wordt steeds groter, maar het zichtbare antwoord op deze vraag is vijftien jaar later. Net na de eeuwwisseling bereikt Solomon dan zijn muzikale piek.

Erkenning

Na een ontmoeting met Andy Kaulkin, eigenaar van Fat Possum Records, krijgt hij de mogelijkheid een album op te nemen dat de toepasselijke naam ‘Don’t give up on me’ mee krijgt. Het maakt enorme impact en levert Solomon zelfs een Grammy op. In een interview uit 2008 stelt hij dat de uiteindelijke erkenning  fantastisch is, maar indrukwekkender is voor hem dat hij voor het eerst een cheque vanwege de royalties kreeg.  Dus ook financiële erkenning. Voor de verandering.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s