Flashback 1999: “Hare Krishna, Hare Krishna”


Marc Chapman zit nog nog steeds vast in het Wende Correctional Facility voor de moord op John Lennon.  Vorig jaar heeft hij opnieuw een verzoek gedaan om vrij te komen, maar hij wist de 3-koppige reclassering niet te overtuigen.  In een vrijgekomen verslag stelt hij dat hij achteraf gezien spijt heeft en dat hij zich volledig toegelegd heeft op het geloof.  Als we nog eens terugkijken naar wat George Harrison, bandmaatje van John Lennon, jaren later is overkomen, is dat geen sterk punt van Marc.

Hare Krishna

In de nacht van 30 december 1999 dringt Michael Abrams het huis van ex-Beatle George binnen.  George betrapt hem als hij bovenaan de trap aankomt. Hij ziet dat de indringer onder andere een mes  bij zich heeft. Om Michael af te leiden schreeuwt George twee keer ‘Hare Krishna’ naar beneden, om de inbreker af te leiden. Dat heeft op de man, die denkt dat George een duivel is, juist tegengesteld effect.  George besluit, met de wetenschap dat zijn vrouw ook in het huis is,  Michael te lijf te gaan. George wordt vijf keer gestoken en loopt een ingeklapte long op. Mede door optreden en ingrijpen van zijn vrouw loopt het relatief goed af. George raakt wellicht ernstig gewond, maar overleven ze  de aanval. Michael slaagde niet in zijn missie omdat de steekwonden nét naast vitale plekken waren aangebracht.

George en John

Michael had een missie, in opdracht van God in eigen persoon. Volgens Michael dan. Maar die was aardig van het pad af. Er wordt achteraf vaak een parallel getrokken met de moord op John Lennon, en er zijn inderdaad veel gelijkenissen. Maar het belangrijkste verschil is (naast dat het gelukkig wel goed afliep met George), dat de dader echter al lang op vrije voeten is. Michael, die mede werd geïnspireerd door het toepasselijke ‘Got my mind set on you’ van George, wordt op grond van ontoerekeningsvatbaarheid opgenomen in het Scott Clinic Hospital in Rainhill voor onbepaalde tijd. Maar in 2002 , amper drie jaar later, wordt hij genezen verklaard als gevolg van andere medicatie.

Slecht moment

Michael heeft al eerder zijn excuses aangeboden, maar neemt niet helemaal de verantwoordelijkheid voor zijn daad. Zo legt Michael een paar jaar later de schuldvraag bij de medici die zijn ziekte niet eerder hebben vastgesteld. Dr Phillip Joseph, die hem onderzocht na de aanval op George, stelde dat dit een climax was van een periode waarin het snel bergafwaarts gaat met hem. En in dat diepe dal dat dan volgt, komen George en hij tegenover elkaar te staan in die ene nacht, beiden met maar een gedachte:got my mind set on you. Met geen enkele winnaar achteraf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s