Faith No More – I started a joke (1998)

Recent werd een hd-film van de zon, opgebouwd uit 200 miljoen foto’s, door de NASA op internet gezet.  Als je deze gigantische, brandende gasbol van dichtbij bekijkt en bedenkt dat dit nog maar een knikkertje is vergeleken met  reuzensterren als de Betelgeuze, dan weet je dat de mensheid altijd een figurantenrolletje in het heelal en zelfs ons zonnestelsel blijft houden. Onoverwonnen zon, Sol invictus.En dat is ook de naam van het zevende album van Faith No More.

Graftekst

Ergens in mei komt het uit, voorafgegaan door een tour.  Dat is zo’n 17 jaar na het interview met bassist Billy Gould, Daarin stelt hij met een ‘Even when they sucked, they never sucked’ een korte graftekst op voor Faith No More. Letterlijk geen vertrouwen meer. En daarmee bezegelt hij het (voorlopige) einde van de band. Een band dat, met in de prehistorie ‘Big’ Jim Martin in de gelederen,  niet in een hokje valt te plaatsen. Nu niet, toen niet.

Einde is begin, begin is einde

Zo koos de band in plaats met een enorme knal afscheid te nemen, meer voor hoe het onze zon zal vergaan. Zeer ingetogen, een soort fade out. Deze plaat als zwanenzang was niet echt de bedoeling. Het wordt al  jaren eerder  in Billy Gould’s garage opgenomen als b-kant voor ‘Diggin the grave’. Hoewel dit een toepasselijke release zou zijn geweest in ’98, wordt juist ‘Diggin the grave’ onderdeel van hun doorbraak. Met ‘I Started a joke’ en met alle eindjes aan elkaar geknoopt, neemt Faith No More afscheid.

Afscheid

Want ‘I started a joke’  heeft  altijd al voor afscheid gestaan.  Dat is al te horen in de originele versie van de Bee Gees met zanger Robin Gibb. Ook al verzon hij een heel verhaal over een vliegtuig als de inspiratie voor het nummer, hij stelde ook vaak dat het nummer op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. En het is zijn signaturesong geworden. Zijn zoon, Robin-John, speelde het nummer enkele seconden na het overlijden van Robin af en exact een dag later, op de minuut af,  hoorde hij het nummer in een restaurant. Vader Robin was er niet en eigenlijk weer wel.

Winnaar

Faith No More was er tijdens de release van hun versie niet meer bij.  Tijdens de opname van de video, geregisseerd door Vitto Rocco op 8 september 1998, is de de band al maanden uit elkaar. Alleen  zanger Mike ‘Michael from Barnsley’ Patton duikt op in een cameo. Net als Britse acteurs Martin Freeman en Shawn Dingwall. En  Derren Litten als presentator. Of David Hoyle als zanger. Hij wordt eerst uitgelachen door zijn publiek, maar in deze briljante video stapt hij uiteindelijk als winnaar van het podium. En zo is het ook met Faith No More. Verguisd door velen in hun succesperiode, worden ze nu gezien als een grote invloed op de 90’s. The joke was on Faith No more. Of in goed Nederlands: ‘wie het laatst lacht, lacht het best’ .

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s