Louis Armstrong – What a wonderful world(1988)


Slowstarters in het kwadraat, van die platen die pas jaren later worden gewaardeerd. Elk jaar heeft wel van die ‘nieuwe’ hits. Aanleiding is vaak een film, gebeurtenis, hype of gewoon een dj die eens in zijn platenbak kijkt. Ook 1988 is zo’n jaar, Louis Armstrong ’s ‘What a wonderful world’ is weer terug op de radio en daarmee in de lijsten. Opmerkelijk voor een plaat dat al twintig jaar oud is op dat moment.

Verrassing

Volkomen verrassende hit dus. Niet in de laatste plaats voor Jazz-man Louis. Als hij nog had geleefd. Hij zag de plaat decennia terug, tijdens zijn leven, in thuisland US floppen. Zoals gezegd, vast een aanleiding. Inderdaad, de film Goodmorning Vietnam. Zich trouwens afspelend in 1965. twee jaar voor de werkelijke opname van de plaat, maar dat terzijde. Hoewel in Louis’tijd Vietnam wat meer in de actualiteit lag, wordt de plaat , geschreven door George David Weiss en  Bob Thiele, gericht ingezongen op zijn leven in Queens volgens biograaf Ricky Riccardy.

Vietnam

En dan die film. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Adrian J. Cronauer,  werd met (en wellicht juist door) die andere invalshoek tot de Vietnam -oorlog een enorme hit. Net als de soundtrack met Louis Armstrong. En zo had hij dan ook die hit in de US met het nummer.  De plaat wordt gezien als een van de meest positieve platen ooit maar voor enkele artiesten die het hebben opgenomen is het succes te laat gekomen. Allereerst voor Louis zelf, die maar drie jaar van het eerste succes aan de overkant van de oceaan kon genieten. Hoe zou dat in ’88 zijn geweest? Een tweede en groter succes en dan ook nog met de link Vietnam, in zijn tijd ondenkbaar.

Postuum

Postuum succes. Dat is al vaker met deze plaat gebeurd. Er zijn op deze site al een paar voorbeelden voorbij gekomen. Dramatisch is natuurlijk Eva Cassidy, als haar opname, samen met andere covers, twee jaar na haar overlijden wordt ontdekt door de BBC. Of neem de lokale held van Hawai, die man met de onuitsprekelijke naam Israel Kamakawiwo’ole.Hij neemt het in de 90’s op in combinatie met ‘Over the rainbow’, krijgt wat van het succes mee en overlijdt enkele jaren later. En Joey Ramone neemt het een jaar voor zijn overlijden op, voor zijn eerste soloalbum ‘Don’t worry about me’. Ja inderdaad, succes komt er uiteindelijk wel, maar het is net onverwacht bezoek. Bepaalt zelf wanneer het aanklopt. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s